Universiteit van Tilburg

31 maart 2008

Erik Beulen benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Global Sourcing

Benoeming aan Universiteit van Tilburg per 1 april 2008

Met ingang van 1 april 2008 is Erik Beulen benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Als eerste hoogleraar in Nederland richt hij zich op internationale IT-contractrelaties: global sourcing. Daarnaast onderzoekt hij de maatschappelijke en economische gevolgen van global sourcing, zoals het effect op de werkgelegenheid in Nederland en de invloed op de economische groei in lagelonenlanden. Deze leerstoel wordt gesponsord door Accenture, een internationaal consultancybedrijf dat diensten biedt voor management, technologie en outsourcing.

Erik Beulen is specialist in het managen van internationale IT-outsourcing relaties. Hij richt zich met name op de problematiek die ontstaat door een continu veranderende vraag gedurende de looptijd van het IT-outsourcingscontract. "De enige zekerheid die je hebt bij het afsluiten van een IT-outsourcingscontract is dat de organisatie binnen een half jaar behoefte heeft aan een andere dienstverlening door de dynamiek van de markten waarin zij opereert." Een van de doelstellingen van onderzoek is een model te ontwikkelen dat er voor kan zorgen dat de vraag naar IT-dienstverlening van een organisatie ook op de lange termijn blijft aansluiten bij de door de dienstverlener geleverde service.

Prof.dr. E.J.J. Beulen (1969, Roermond) is als universitair docent verbonden aan de Universiteit van Tilburg en is sinds 2005 werkzaam voor de outsourcing divisie van Accenture. Daarvoor was hij ruim 10 jaar werkzaam voor branchegenoot Atos Origin. Beulen is onder andere lid van de Editorial Advisory Board of Journal of Cases on Information Technology (JCIT). Verder participeert hij actief in het Platform Outsourcing Nederland, dat een verdere professionalisering van outsourcing in Nederland tot doelstelling heeft gesteld. Hij is in 2000 aan de UvT gepromoveerd op een onderzoek naar het managen van IT-outsourcingsrelaties. In 1994 schreef hij samen met prof.dr. Piet Ribbers en prof.drs. Jan Roos (beide UvT) het eerste Nederlandstalige boek over outsourcing als reactie op het Engelstalige standaardwerk 'Information Systems Outsourcing' van Lacity en Hirschheim dat gepubliceerd werd in 1993. Eind 2008 verschijnt de tweede druk van 'Control of IT Outsourcing Relationships', dat Beulen eveneens samen met Ribbers en Roos schreef (Routledge, UK, 2006). Beulen bewandelt ook onconventionele paden. Momenteel legt hij de laatste hand aan een stripboek. In een Dilbertachtige stijl typeert hij de managementproblematiek van global sourcing.