Culturele organisaties: nieuwsgierigheid basis nieuw cultuurbeleid

31/03/2008 14:08

Maes Okhuijsen

Oproep tot herziening Internationaal Cultuur Beleid
Organisaties bieden Koenders en Timmermans Nieuwsgierigheids-manifest aan

Rotterdam- Nederland moet met een open en nieuwsgierige blik de wereld tegemoet treden. Die oproep doen 23 culturele- en ontwikkelingsorganisaties in een manifest dat zij vandaag aanbieden aan minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken). Organisaties als de Mondriaan Stichting, HIVOS en het Prins Claus Fonds doen aanbevelingen voor een open en nieuwsgierige houding naar de wereld als basis voor nieuw internationaal cultuurbeleid waarin cultuur en ontwikkelingssamenwerking elkaar versterken.

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) zei bij de opening van de conferentie: 'Dit is de tijd van de uitroeptekens, we moeten terug naar de tijd van de vraagtekens. We moeten terug naar de interesse in de ander, naar de nieuwsgierigheid.'

Els van der Plas, directeur Prins Claus Fonds, is één van de initiatiefnemers van de conferentie: 'Nederland heeft een traditie van openheid, maar de laatste jaren lijken we met onze rug naar de wereld toe te staan. Dat moet anders. Wij roepen de ministers op meer betrokkenheid te tonen bij mondiale sociale, culturele en intellectuele ontwikkelingen en daar vanuit een eigen visie en overtuiging aan bij te dragen door internationale participatie en samenwerking.'

Gitta Luiten, directeur Mondriaan Stichting: 'Een cultuur zonder buitenlandse prikkels verliest haar vitaliteit en inspiratie. De internationale dimensie van cultuurbeleid is onontbeerlijk en noodzakelijk voor kwaliteit en innovatie.' In het manifest wordt onder meer gepleit voor het instellen van een jaarlijkse Nieuwsgierigheidsprijs en het stimuleren van uitwisselingen met cultuurmakers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Ondertekenaars
Het manifest is ondertekend door 23 culturele en ontwikkelingsorganisaties: Butterfly Works, Centrum Internationale Erfgoedactiviteiten, Double 2, European Cultural Foundation, Hivos, Hubert Bals Fonds, Jan Vrijman Fonds, Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mondriaan Stichting, Movies that Matter, Mundial Productions, Nederlands Architectuurinstituut, NCDO, Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, Premsela, Prins Claus Fonds, Rijksakademie van Beeldende Kunsten, SICA, Stichting DOEN, Stichting UpToYouToo, Theatre Embassy, Stimuleringsfonds voor Architectuur en de Nationale UNESCO Commissie.