Ernst & Young: Thuiswerken neemt toe, maar fileprobleem blijft

31/03/2008 14:57

Ernst & Young

Jongeren willen per se niet 'telewerken'

Amsterdam, 31 maart 2008 --- Met de op een na grootste verkeersopstopping aller tijden nog vers in het geheugen komt het jongste onderzoek naar thuiswerken van Ernst & Young naar het lijkt precies op tijd. Afgemeten aan de gestaag toenemende lengte van de files - circa 15% in 2007- zou je deze conclusie niet direct trekken, maar telewerken neemt licht toe.

Het aantal thuiswerkers is, zoals de afgelopen jaren, weer toegenomen. Dit keer met 4 procent. De tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young vroeg 600 Nederlandse directeuren, managers en professionals afkomstig uit het bedrijfsleven en de overheid of zij al dan niet gedeeltelijk thuiswerken. Ja, zeggen bijna twee van de drie werknemers in de dienstverlenende sector (60 procent). Ja, zegt maar 40 procent van de ondervraagden bij de overheid. Tegenover een magere 24 procent van de jongere werknemers (tot 34 jaar) die thuis werken acceptabel vinden, staat 56 procent van de oudere (50 plussers) werknemers te springen om te 'telewerken'.

Van de thuiswerkers verwacht een kwart in het komende jaar nog meer vanuit huis te zullen werken. Het zijn vooral grote bedrijven waar deze verwachtte toename het sterkst is.

Het aantal uren dat vanuit huis wordt gewerkt blijft een lichte stijging vertonen. Circa de helft van de ondervraagde managers werkt deels vanuit huis, gemiddeld 11 uur per week. Ook hier is de kloof tussen jong en oud goed te zien. Jongeren werken gemiddeld 7 uur per week thuis, ouderen 15 uur.

"Zolang de groei van het aantal thuiswerkers gelijk blijft aan de groei van de economie en het aantal werkenden, blijft het mobiliteitsprobleem bestaan", aldus Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership. "Het grote struikelblok blijven de 'dinosaurussen' onder de managers. Zij vinden het anno 2008 nog steeds heel belangrijk dat hun mensen om klokslag half negen achter hun bureau zitten. Uit ons onderzoek blijkt jaar na jaar dat bij een op de drie organisaties thuiswerken totaal onbespreekbaar blijft".

Over de ICT Barometer(R)
De ICT Barometer, een onderzoek van Ernst & Young, is de gerenommeerde 'vinger aan de pols' voor managers. Het onderzoek wordt sinds december 2001 tweemaandelijks gehouden onder gemiddeld ruim zeshonderd Nederlandse directeuren, managers en professionals uit het bedrijfsleven, onderverdeeld naar productie/industrie, handel/distributie en dienstverlening/ financiële instellingen en de (semi-)overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Synovate/Interview NSS en de ondervraagde groep wordt online geënqu(ee)teerd. Het onderzoek is representatief voor directeuren, managers, professionals en/of hoger opgeleide werknemers die beschikken over een internetaansluiting. De ICT Barometer biedt een belangrijk deel 'up to date' informatie door een aantal vaste businessdilemma's te monitoren, aangevuld met actuele vragen.

Downloaden rapport
Via http://www.ictbarometer.nl kunt u het rapport met de onderzoeksresultaten van 31 maart 2008 downloaden.