Een derde alle basisscholen aan de slag met wetenschap en techniek

31/03/2008 15:29

Platform Bèta Techniek

De belangstelling om deel te nemen aan het Programma Verbreding Techniek Basisonderwijs is enorm. Uit de ruim 1300 aanmeldingen zijn uiteindelijk 600 scholen geselecteerd. Deze scholen krijgen op 1 april 2008 het goede nieuws te horen dat zij in aanmerking komen voor de stimuleringsbijdrage om wetenschap en techniek een vaste plek te geven op hun school. Er wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd in het programma waar nu in totaal 2500 scholen aan mee doen, een derde van alle basisscholen in Nederland!

De reacties van scholen die al een aantal jaar aan de slag zijn met VTB laten zien dat het werkt: 'De kinderen zijn razend enthousiast. Ze leveren liever hun pauze in dan dat ze een uurtje techniek missen.' (Techniekcoördinator basisschool) 'Vroeger toen ik klein was dacht ik; techniek, dat is toch dat je dingen bouwt en met elektriciteit en met licht en zo. Maar techniek, dat is dus eigenlijk alles.' (Merel, 10, leerling basisschool)

Techniekonderwijs is meer dan een stroomkring bouwen of een bouwplaat in elkaar zetten. Het leert kinderen vooral ontwerpen, onderzoeken en ontdekken. Ze proberen dingen uit, stellen vragen, evalueren en gaan actief aan de slag. Techniek sluit dus prachtig aan bij de nieuwsgierigheid, creativiteit en het oplossend vermogen van kinderen. Techniek op de basisschool is dan ook beter te omschrijven met de term 'wetenschap en techniek'. Een positieve houding ten aanzien van wetenschap en techniek helpt kinderen hun vaardigheden en talenten te ontwikkelen. En om dat talent voor de toekomst staan bedrijven en universiteiten te springen.

Net als hun bijna 2000 voorgangers krijgen de 600 nieuwe VTB-scholen drie jaar de tijd om wetenschap en techniek in hun programma, organisatie en onderwijsbeleid te integreren. Zij ontvangen een financiële bijdrage van 12.000 euro (in vier termijnen) en krijgen begeleiding van een steunpunt in hun regio. Daarnaast is er vanuit de landelijke organisatie veel informatie en voorbeeldmateriaal beschikbaar.

Het Programma VTB- www.programmavtb.nl

- In 2010 zullen 2.500 basisscholen wetenschap en techniek in hun onderwijs verankerd hebben met steun van het programma VTB en regionale steunpunten.
- De kennis en ervaringen die door VTB-scholen zijn ontwikkeld, worden toegankelijk voor alle basisscholen in Nederland.
- Wetenschap en techniek sluit goed aan bij andere vakken, zoals taal en rekenen. En biedt volop kansen om samen te werken met het voortgezet onderwijs, ouders meer bij onderwijs te betrekken en het bedrijfsleven aan de school te binden.
- Via VTB-Pro (www.vtbpro.nl) krijgen 10.000 (aspirant-)leerkrachten de kans zich te verdiepen en te bekwamen in het domein wetenschap en techniek.

Het Platform Bèta Techniek
Het Programma VTB wordt gefinancierd door scholingsfondsen uit de diverse technische branches en het ministerie van OCW. VTB is een programma van het Platform Bèta Techniek, dat wil zorgen voor goede beschikbaarheid van bètatechnici. Het doel: structureel 15% meer leerlingen en studenten in bètatechnisch onderwijs en een betere benutting van bestaand talent in bedrijven en onderzoeksinstellingen. www.platformbetatechniek.nl





http://www.programmavtb.nl