EK Zwemmen 2008 doneert 31.480 euro aan Unicef 28 maart 2008, Den Haag - Op het EK Zwemmen is 31.480 euro opgehaald voor Unicef. Onder het motto 'Clean Water for Every Child' ging van elk verkocht toegangskaartje 1 euro naar Unicef. Tijdens het EK in Eindhoven hebben Unicef, de KNZB en de Europese Zwemfederatie (LEN) aandacht gevraagd voor het belang van schoon water voor ieder kind. Na afloop van het toernooi overhandigde toernooidirecteur Henny Smorenburg een cheque aan Ingrid Visscher, operationeel directeur van Unicef Nederland. Nog een laatste sportief resultaat van de gouden EK Zwemmen 2008.

De opbrengst gaat naar het Afrikaanse Niger. Unicef zorgt daar voor nieuwe watervoorzieningen. Bovendien krijgt de lokale bevolking voorlichting over het onderhoud ervan. Met dit project voorziet Unicef zo'n 40.000 mensen van schoon drinkwater, waaronder bijna 8.500 kinderen onder de vijf jaar. Veel kinderen in Niger overlijden aan de gevolgen van diarree. Diarree wordt veroorzaakt door vervuild drinkwater en wordt in een land als Niger vaak niet of niet op tijd behandeld. Vooral jonge kinderen overlijden hierdoor aan uitdroging.

Toernooidirecteur Henny Smorenburg: "Terwijl de Europese zwemtop in een hypermodern zwembad ligt, zijn er kinderen op deze wereld die geen schoon water hebben. Wij onderschrijven de samenwerking tussen de LEN, de KNZB en Unicef en ik ben dan ook zeer blij dat we door het afdragen van een deel van onze ticketinkomsten iets terug kunnen doen voor diegenen die dat het hardst nodig hebben."

Ook zwemster Marleen Veldhuis onderstreepte het belang van de samenwerking van de zwembonden met Unicef. "Elke 20 seconden sterft er een kind aan de gevolgen van het drinken van vervuild water. Dat is één kind per elke vijftig meter die ik zwem. Steun Unicef en help alle kinderen aan schoon drinkwater."


* * * *