Gemeente Purmerend

Gruttostraat en C. de Jongestraat als nieuw

31 maart 2008

Regenwater niet meer in het 'gewone' riool

Onlangs heeft de gemeente een deel van de Overwhere Noord opgeknapt. De Gruttostraat en C. de Jongestraat zien er weer uit als nieuw. De Oostervenne en Westervenne volgen deze zomer. Het resultaat ziet er van boven goed uit, maar het meeste werk zit ín de grond.

Het zijn namelijk de eerste straten in Purmerend waar het rioolstelsel is uitgebreid met een gescheiden afvoerstelsel voor regenwater. Dit betekent dat het regenwater dat van wegen en daken afkomt nu rechtstreeks naar het oppervlaktewater gaat. Het relatief schone regenwater wordt nu nog afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. De zuivering van dit water kost onnodig veel geld en capaciteit. Door een extra rioolbuis in de grond te leggen en hierop de straatkolken en regenpijpen op aan te sluiten kan het regenwater naar een sloot of vijver worden gebracht. Voordat het in open water komt gaat het wel eerst door een filter.

De gemeente Purmerend zal de komende jaren op verschillende plaatsen in de stad gescheiden stelsels aanleggen. Als eerste zijn de Johan Wagenaarstraat en de Overwhere Zuid aan de beurt. Ook de parkeerterreinen bij de flats langs de Burgemeester Kooimanweg en bedrijventerrein de Koog worden onder handen genomen. De werkzaamheden worden afgestemd met noodzakelijke herbestratingen.