Politie Zaanstreek-waterland

Nieuwsberichten maandag 31 maart 2008.

Zaanstreek-Waterland, 31-03-2008 o Ruit vernield en inbreker overlopen

Drankrijder

Zaandam, 31 maart 2008, 02.31uur

Tijdens een rijdende surveillance werden in de nacht van zondag op maandag veertien bestuurders aan de kant gezet voor een blaastest. Eén bestuurder had teveel gedronken. De man, een 26-jarige Purmerender, werd op de Prins Bernhardweg aangehouden nadat hij de politieauto op de A8 met hoge snelheid had ingehaald. Een ademanalyse op het politiebureau toonde aan dat de man een alcoholpromillage van 1,18 had. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van vijf uren. Het was niet de eerste keer dat de man met een slok op reed. In 2005 was zijn rijbewijs al eens ingevorderd en moest hij een EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alcohol) volgen.

Ruit vernield

Purmerend, maandag 31 maart 2008, 07:40 uur.

De politie heeft een 24-jarige man uit Purmerend aangehouden nadat hij aan het bureau kwam melden dat hij een ruit had vernield. Het bleek dat op de Luiendijk een ruit van ongeveer 120 bij 140 cm was ingegooid met een stuk steen. De bewoner was wakker geworden van een harde klap en dacht dat de bliksem was ingeslagen. De verdachte was kennelijk nogal in de war en voor hem werd contact gelegd met een
hulpverleningsinstantie. De Purmerender werd in de loop van de ochtend in vrijheid gesteld zodat hij thuis de komst van een hulpverlener kan afwachten.

Inbreker overlopen

Zaandam, zondag 30 maart 2008, 20:34 uur.

De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan de Steijnstraat waar de inbreker werd overlopen. Er was niemand thuis en een 10-jarige jongen kwam als eerste bij de woning aan. Hij zag een donker geklede man met een zaklantaarn in de woonkamer. Hij waarschuwde buren, de politie en zijn ouders. Omwonenden zijn direct naar de woning gegaan en hebben gezorgd dat er niemand naar buiten kon. Een politieagent heeft met een diensthond de hele woning doorzocht maar er werd niemand meer aangetroffen. De jongen had het wel goed gezien want binnen stonden meerdere kasten open. De dader is vermoedelijk door het geforceerde keukenraam in en uit de woning gekomen. Forensische opsporing stelt een onderzoek in naar de sporen.

Boetes

Zaandam, maandag 31 maart 2008, 11:15 uur.

Een 49-jarige man uit Oost-Europa is door de politie aangehouden omdat er nog enkele onbetaalde boetes voor hem openstonden. Bij controle van een personenauto op het Rustenburg kwam de naam van de bestuurder voor in het bestand van gesignaleerde personen. Het bleek dat de man nog een verkeersboete had openstaan en een boete wegens winkeldiefstal. In totaal moest hij ruim 550 euro betalen. De man had niet voldoende geld bij zich en werd daarom ingesloten. Hij kan in totaal 14 dagen worden vastgehouden (gegijzeld) om af te dwingen dat er wordt betaald. Als hij na die periode nog niet heeft betaald wordt hij vrijgelaten. Het vastzitten ontslaat hem niet van de verplichting om te betalen.