Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 31 maart 2008

Vrijwilligers gezocht voor inventarisatie Laag Holland en Stelling van Amsterdam

Landschap Noord-Holland zoekt vrijwilligers voor het inventariseren van alle groene landschapselementen in het zuidwestelijke deel van Laag Holland en de Stelling van Amsterdam. Wanneer deze inventarisatie klaar is, staan alle landschapselementen in beide gebieden op de kaart. Op 15 en 16 april zijn er informatieavonden.

Nationaal Landschap Laag Holland is het open polderlandschap tussen Amsterdam, Castricum en Hoorn. Het landschap kent vele waardevolle elementen: houtsingels, dijken, poelen, boomgaarden, bosjes, solitaire bomen en rietkragen. De elementen in het landschap in de groene zone rond de Stelling van Amsterdam zijn voornamelijk houtsingels, dijken, poelen, liniewallen, boomgaarden, bosjes en solitaire bomen, knotbomen en rietkragen.

Deze elementen kleden het landschap aan en geven de streek een unieke, herkenbare uitstraling. Behalve de cultuurhistorische en landschappelijke waarden hebben deze elementen ook natuurwaarde. Ze bieden voor veel vogels en kleine zoogdieren de noodzakelijke schuil- en broedplaatsen. Het doel van de inventarisatie is het in kaart brengen van de verschillende landschapselementen, het aantal en de huidige toestand. Aan de hand van deze gegevens kan beleid worden afgestemd waarmee de elementen voor de toekomst kunnen worden behouden.

Het te inventariseren gebied van Laag Holland ligt in de regio Zaanstad, Graft - de Rijp, Wormerland, Castricum tot aan Heiloo. In de gemeente Heiloo wordt het gehele buitengebied in kaart gebracht. Bij de Stelling ligt de nadruk rond de plaatsen Krommeniedijk, Haarlem en Hoofddorp en zo verder tot Muiden. De uitvoering start in april en vrijwilligers voeren de inventarisatie uit. De vrijwilligers gaan in duo's of alleen het veld in en nemen een veldgids en verrekijker mee. Zij registreren vanaf de openbare weg van alle elementen o.a. de soort, hoogte en soortenrijkdom.

Meehelpen bij inventarisatie? Dat kan!
Lijkt het u leuk om mee te helpen met onze inventarisatie? Er vinden twee instructiebijeenkomsten plaats in Castricum. Op dinsdagavond 15 april is de avond gericht op de Stelling van Amsterdam, op woensdagavond 16 april is deze gericht op Laag Holland. Wanneer u interesse heeft en enige kennis van natuur en landschap, kunt u contact opnemen met Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland, 0251-66 22 52. U kunt ook een e-mail sturen naar: a.schaafsma@landschapnoordholland.nl. Zodra u zich heeft aangemeld, ontvangt u nadere informatie over plaats en tijdstip van de bijeenkomst.

Deze inventarisatie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van VROM, Gebiedsbureau Nationaal Landschap Laag Holland, het VSBfonds en de Nationale Postcode Loterij.



Landschap Noord-Holland