Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 31 maart 2008

Vrijwilligers gezocht voor veld-inventarisatie landschap rond Stelling van Amsterdam

Landschap Noord-Holland zoekt vrijwilligers voor het inventariseren van allerlei groene landschapselementen in de zone die de forten van de Stelling van Amsterdam met elkaar verbindt. Een groot deel van Nationaal Landschap Stelling van Amsterdam wordt dit jaar in kaart gebracht. Eerder zijn al alle bouwwerken in kaart gebracht, nu gaat het om groene landschapselementen.

Het landschap in de groene zone rond de Stelling van Amsterdam kent vele waardevolle elementen: houtsingels, dijken, poelen, liniewallen, boomgaarden, bosjes en solitaire bomen, knotbomen, rietkragen etc. Ze kleden het landschap aan en geven de streek een unieke, herkenbare uitstraling. Behalve de cultuurhistorische en landschappelijke waarden hebben deze elementen ook natuurwaarde. Ze bieden voor veel vogels en kleine zoogdieren de noodzakelijke schuil- en broedplaatsen.

Momenteel is te weinig bekend hoeveel waardevolle landschapselementen er rond de Stelling van Amsterdam zijn en in welke staat deze verkeren. Door gegevens te verzamelen kunnen de elementen beter worden behouden. Eerdere inventarisaties in andere gebieden hebben een fraai overzicht opgeleverd.

Landschap Noord-Holland wil dit voorjaar en deze zomer het gebied rond de plaatsen Haarlem en Hoofddorp en zo verder tot Muiden in kaart brengen. De uitvoering start in april en gebeurt net als voorgaande jaren door vrijwilligers. Zij gaan alleen of met z'n tweeën op stap met veldgids en verrekijker in de hand. De vrijwilligers registreren binnen een gebied per landschapselement de soort, hoogte, standplaats en soortenrijkdom enzovoorts.

Meehelpen bij inventarisatie? Dat kan!
Lijkt het u leuk om mee te helpen met onze inventarisatie? Op dinsdagavond 15 april vindt de instructiebijeenkomst plaats in Castricum. Wanneer u interesse heeft en enige kennis van natuur en landschap, kunt u contact opnemen met Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland, 0251-66 22 52. U kunt ook een e-mail sturen naar: a.schaafsma@landschapnoordholland.nl. Zodra u zich heeft aangemeld, ontvangt u nadere informatie over plaats en tijdstip van de bijeenkomst.

Deze inventarisatie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministeries van VROM en LNV, Programmabureau Stelling van Amsterdam van Provincie Noord-Holland, het VSBfonds en de Nationale Postcode Loterij.