Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Van Dam en Blom over de arrestatie van de partijleider van Yabloko in St. Petersburg

31-03-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Dam en Blom over de arrestatie van de partijleider van Yabloko in St. Petersburg (Russische Federatie). Deze vragen werden ingezonden op 17 maart 2008 met kenmerk 2070814750.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Van Dam en Blom (PVDA) over de arrestatie van de partijleider van Yabloko in St. Petersburg.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de arrestatie van de leider van de partij "Yabloko ", Maxim Reznik, op 3 maart jongstleden in St. Peterburg? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u de inhoud van het bericht via uw eigen bronnen bevestigen?

Antwoord

Ja.

Vraag 3

Vermoedt u dat de arrestatie uit politieke overwegingen heeft plaatsgevonden?

Antwoord

Met de huidige informatie kan ik hierover geen uitspraak doen. De Russische ombudsman, Vladimir Lukin, heeft toegezegd de situatie te zullen onderzoeken.

Vraag 4

Wat is de huidige status van deze zaak? Is Reznik reeds formeel aangeklaagd? Zo ja, hoe luidt deze aanklacht?

Antwoord

De rechtbank in St. Petersburg gelastte op 21 maart 2008 de vrijlating van Maxim Reznik. Op mijn aanwijzing heeft het Consulaat-Generaal te St. Petersburg actief geïnformeerd naar de procesgang en het welzijn van de heer Reznik. Zijn advocaat informeerde het Consulaat-Generaal op 21 maart jl. dat de heer Reznik op die dag in vrijheid werd gesteld. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de districtsrechtbank, waaraan de zaak is terugverwezen door de rechtbank in St. Petersburg, de aanklacht opnieuw in behandeling zal nemen. De huidige aanklacht betreft overtreding van artikel 318 en 319 van het Russische wetboek van strafrecht (deze hebben betrekking op respectievelijk belediging van en geweldgebruik tegen autoriteiten).

Vraag 5

Kunt u de Russische autoriteiten om nadere opheldering vragen met betrekking tot de arrestatie en vervolging van de heer Reznik? Zo ja, wanneer en op welke wijze zult u dit doen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Vooralsnog bestaat er geen directe aanleiding de Russische autoriteiten om nadere opheldering te verzoeken, maar de zaak van de heer Reznik houdt mijn aandacht.


1) St. Petersburg Times (www.sptimes.ru), "Politician to be held for months in fight probe.", 7 March 2008

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl