Stadsdeel Amsterdam Centrum


Nieuwe locaties voor woonboten waterzijde Artis

31 maart 2008

Dierentuin Artis gaat haar terrein uitbreiden tot aan het water van het Entrepotdok. Dit betekent dat de elf woonboten die nu nog aan de waterzijde van Artis liggen, moeten worden verplaatst. Het is de bedoeling dat de elf woonboten begin 2009 op hun nieuwe plaatsen liggen.

Op 19 februari 2008 heeft stadsdeel Centrum de bewoners van de woonboten gelegen aan de waterzijde van Artis persoonlijk geïnformeerd over de toekomstige nieuwe ligplaatsen voor hun woonboot. Reden van de verplaatsing is de Derde fase uitbreiding van Artis. De woonbootbewoners weten sinds 1997 dat hun boten verplaatst moeten worden. Ook bewoners die na 1997 een woonboot hebben gekocht, konden zich informeren over de plannen voor verplaatsing.

Nieuwe locaties
Het stadsdeel heeft zo gelijkwaardig mogelijke nieuwe ligplaatsen gevonden in de buurt, namelijk op de Oostenburgervaart (5 ligplaatsen) en op de Nieuwe Vaart bij het Matrozenhof (6 ligplaatsen). Uitgangspunt is altijd geweest een vergelijkbare ligplaats te zoeken in de nabije omgeving van de huidige ligplaatsen. Daarbij wordt extra rekening gehouden met de sociale structuur om het sociale leven zo min mogelijk te verstoren (denk aan werk, school en andere sociale activiteiten).

De omwonenden van de nieuwe locaties zijn uitgenodigd voor een informatieavond op woensdag 2 april om 19.30 uur, om meer te weten te komen over de verhuizing van hun toekomstige nieuwe buren op het water, de bijbehorende planning en ieders rechten en plichten.

Het stadsdeel heeft gewacht met het gedetailleerd inlichten van de woonbootbewoners en bewoners van de Matrozenhof en Oostenburgervaart over de nieuwe ligplaatsen omdat het lang nog onduidelijk was op welke termijn de bouwaanvragen door Artis zouden worden ingediend. De ervaring leert, dat als in een vroeg stadium bewoners worden ingelicht en er vervolgens een aantal jaren overheen gaat dat plannen werkelijk geraliseerd worden, de voorlichting en informatie opnieuw moet omdat er inmiddels een aantal nieuwe bewoners zijn, die niets weten van de oudere plannen. Een jaar vantevoren informeren acht stadsdeel Centrum een redelijke termijn. Daarbij is er voor gekozen de boten zo lang mogelijk te laten liggen totdat de planning van de uitbreiding van Artis en de daarbij noodzakelijke verplaatsing rond was.

De nieuwe ligplaatsen op de Oostenburgervaart passen binnen het bestemmingsplan. De ligplaatsen op de Nieuwe Vaart vallen onder de Verordening Oude Stad. De ligplaatsen zijn als zodanig aangewezen in de in 2006 door de deelraad vastgestelde 'Visie op het water in de Binnenstad'. De ligplaatsen zelf moeten nog wel worden ingericht. Het stadsdeel en de Dienst Binnenwaterbeheer Amsterdam zorgen voor de uitvoering.

De woonbootbewoners worden daarbij zo goed mogelijk betrokken.
* De informatieavond voor omwonenden van de nieuwe locaties is aanstaande woensdag 2 april in de Boekmanzaal van het stadhuis (Amstel 1), aanvang 19.30 uur.

* www.centrum.amsterdam.nl > Projecten > Bouwprojecten > Artis (uitbreiding 3e fase)