Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Restanten bijzonder vrachtscheepje gevonden
bij graafwerkzaamheden Rederij Peters

Ommen, 31 maart 2008

Bij de graafwerkzaamheden die op dit moment plaatsvinden bij Rederij Peters in Ommen is men gestuit op de restanten van een oud scheepje. Het is een scheepje dat begin deze eeuw, toen de Vecht nog geheel bevaarbaar was, werd gebruikt om goederen te vervoeren tussen Duitsland en Nederland over de Vecht.

De restanten zijn gevonden door een archeoloog die al sinds 2003 onderzoek doet naar de geschiedenis van de Vecht in de tijd dat de rivier nog geheel bevaarbaar was. Doordat er op dit moment bij Rederij Peters een nieuwe, grotere steiger met parkeerplaats wordt aangelegd was dit voor hem een perfecte gelegenheid om de oever van de rivier aan die zijde te onderzoeken, waarbij deze resten zijn gevonden.

Bij navraag is gebleken dat er nog niet eerder restanten zijn gevonden van zo'n vrachtscheepje. Daarom zijn deskundigen benaderd van diverse scheepvaartmusea in Nederland. Zij hebben vanmorgen de restanten bekeken en beoordeeld op echtheid. Het blijkt dat er bij het maken van het scheepje speciaal rekening is gehouden met het feit dat de Vecht speciale stroming heeft en zeer ondiep is. Vanuit twee musea is belangstelling getoond om de resten uit te graven en te conserveren, waardoor weer een stuk scheepvaarthistorie van onze regio bewaard blijft.

Woensdag a.s. worden de restanten van het scheepje uitgegraven en getransporteerd, zodat daarna verder kan worden gegaan met de bouw van de steiger.

Gelegenheid voor bezichtiging restanten
Voor belangstellenden is er de mogelijkheid om dinsdagmiddag de restanten te bekijken op locatie bij Rederij Peters tussen 14.00 en 17.00 uur. De archeoloog en dhr. C. Peters zijn dan aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.