Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070815960

Vragen van het lid Biskop (CDA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de COLO-barometer voor stageplaatsen en leerwerkplaatsen. (Ingezonden 31 maart 2008)


1
Heeft u kennisgenomen van de COLO-barometer voor stageplaatsen en leerwerkplaatsen, februari 2008? 1)


2
Hoe beoordeelt u de passage "In de zorg is grote vraag naar personeel op niveau 3 en 4. Overigens zijn er regionale verschillen; de situatie in Zeeland en Groningen is ongunstiger" in het licht van de vele verzoeken op de website www.stagemarkt.nl om stageplaatsen in ziekenhuizen?


3
Waardoor wordt de discrepantie veroorzaakt tussen enerzijds de roep om goed gekwalificeerd personeel in de zorgsector (o.a. in ziekenhuizen) en het geringe aanbod van stageplaatsen voor leerlingen in de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)-leerlingen?


4
Welke mogelijkheden ziet u om genoemde discrepantie op te heffen?


5
Hoe ziet u dit tekort aan stageplaatsen in ziekenhuizen in het licht van de zojuist vastgestelde kwalificatiedossiers, waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen uitstroomprofielen voor het vak mbo-verpleegkunde? Is het niet noodzakelijk dat elke mbo-verpleegkundige stage loopt in een ziekenhuis?


6
In de begroting 2008 wordt 35 miljoen euro ter beschikking wordt gesteld voor de Regeling Stagebox. Het doel van de regeling is te zorgen dat elke deelnemer, in het bijzonder de moeilijk plaatsbare deelnemer, over een geschikte stageplaats dan wel simulatieplek beschikt en voldoende begeleid wordt naar en op de stage- of simulatieplaats. Kunt u duiden hoe dit geld wordt besteed?


1) www.colo.nl