Woonwensen Westlander in kaart

31/03/2008 17:27

Vestia Westland

Naaldwijk, 31 maart 2008

Deze week is het onderzoek afgerond naar de woonwensen van de Westlander. De drie Westlandse woningcorporaties Vestia Westland, Wonen Wateringen en Arcade presenteerden de belangrijkste conclusies woensdag aan de gemeenteraadsleden, de wethouder en de huurdersvertegenwoordiging. Aanleiding van het onderzoek is de discussie over wat er de komende jaren in het Westland gebouwd moet worden. Omdat de Westlandse woningmarkt op slot zit, moet er een verbetering komen in de doorstroming. Op die manier komt er plaats voor de jongere generatie. Vraag is waarmee de Westlander verleid kan worden om te verhuizen. Onderzoeksbureau ABF Research bracht de woonwensen van de Westlander in kaart.

Bouwprogramma 2010-2020
Het onderzoek brengt de woonwensen van de Westlander in kaart voor het bouwprogramma voor de komende jaren. Zo zouden er in de periode 2010-2020 jaarlijks zo'n 750 woningen gebouwd mogen worden en 150 woningen gesloopt. Van die 750 woningen zou 70% in de koopsector mogen liggen en 30% in de (middeldure) huur. Dit laatste zou een lichte stijging zijn ten opzichte van de plannen die nu op stapel staan. Verder wordt de bouw van appartementen toegejuicht en zullen de duurdere rijkoopwoningen minder in trek zijn.

Noodsignaal voor starters
Voor starters roept het onderzoeksrapport een noodsignaal af. Voor hen wordt het in de komende periode namelijk een groot probleem om aan een geschikte woning te komen. In het goedkope en middeldure segment is het aantal koopwoningen namelijk gering (de helft van voorraad bestaat uit dure koop) én er komen weinig woningen vrij doordat de woningmarkt op slot zit. Uit het onderzoek blijkt dat de huursector deze doelgroep meer kansen zou bieden.

Goed wonen voor iedereen
Met de uitkomst van het onderzoek zijn de drie woningcorporaties een stap dichterbij hun ambitie om de Westlandse woningmarkt in beweging te krijgen en hun klanten aan een goede woning te helpen. De corporaties hopen dat zowel de verantwoordelijke wethouder, Marga de Goeij, als de gemeenteraad de signalen uit dit rapport ter harte neemt. De corporaties hopen dat het college van Burgemeester en Wethouders in het rapport voldoende (nieuwe) aanknopingspunten ziet om samen met de corporaties een Woonvisie Westland 2020 op te stellen.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie;