Ingezonden persbericht


De leveranciers van balansventilatie pleiten voor onafhankelijk onderzoek

De fabrikanten van alle ventilatiesystemen in Nederland - waaronder gebalanceerde ventilatie - zijn verenigd in de VLA en de Vereniging FME-CWM.


* De leveranciers van balansventilatie willen graag weten of de klachten zich enkel in Vathorst voordoen en wat de exacte oorzaak is van de gezondheidsklachten. Uit de reeds gedane onderzoeken is dit helaas niet te achterhalen. De VLA vraagt de overheid met klem om hierin met de bouwsector een verantwoordelijkheid te nemen en de filters van de onderzochte systemen te onderzoeken. De VLA pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar de werking van balansventilatie en de relatie met de gezondheidsklachten.


* De VLA pleit verder voor een onafhankelijke controle bij oplevering van het ventilatiesysteem. Zo hebben de bewoners de garantie dat hun ventilatiesysteem aan de voorwaarden bij koop of huur voldoet en tevens aan de wettelijke verplichtingen (NB en ter toelichting. Er kan een ook hogere kwaliteit dan het bouwbesluit worden overeengekomen). De VLA is momenteel in gesprek met andere partijen in de bouwkolom om hiervoor een beoordelingsrichtlijn voor certificering van een opleveringskeuring te ontwikkelen.


* De VLA is van mening dat het essentieel is om een ventilatiesysteem goed te ontwerpen en zorgvuldig te installeren en te gebruiken. Ongeacht voor welk ventilatiesysteem er gekozen wordt. Een goed systeem is een voorwaarde voor een gezond binnenklimaat. De VLA heeft daarom in samenwerking met UNETO-VNI, ISSO, TVVL en VROM een website www.mijninstallatie.info ontwikkeld waar voor professionals in de bouwkolom en voor gebruikers duidelijke informatie over hun ventilatiesysteem te vinden is.

Volgens de leveranciers hebben bewoners recht op goede ventilatievoorzieningen in hun woning, omdat de gezondheid een kostbaar bezit is. De leveranciers voelen zich daarom geroepen om door middel van dit bericht de feiten rondom balansventilatie en het onderzoek in Vathorst op een juiste wijze voor het voetlicht te brengen. De leveranciers van gebalanceerde ventilatiesystemen benadrukken dat dit systeem geen gezondheidsbezwaren met zich mee brengt, mits er in de ontwerp-, installatie- en gebruiksfase aan de juiste randvoorwaarden wordt voldaan.

Feiten:

· Bij gebalanceerde ventilatie vindt zowel de toevoer van buitenlucht als de afvoer van binnenlucht plaats met behulp van ventilatoren. De beide luchtstromen hebben een gelijk volume, ofwel zijn in 'balans'. Bij gebalanceerde ventilatie vindt zowel de toevoer van buitenlucht als de afvoer van binnenlucht plaats met behulp van ventilatoren. De beide luchtstromen hebben een gelijk volume, ofwel zijn in 'balans'.


· Er wordt ongeveer 95 % van de warmte uit de afvoerlucht overgedragen aan de koude toevoerlucht. Dit levert een aanzienlijke energiebesparing op. Ook het comfort is daardoor goed: u heeft geen last van koude lucht die als tocht ervaren kan worden. Het ventilatiesysteem bestaat uit een stelsel van vooral licht metalen buizen die door wanden en vloeren lopen.


· Een deel van de buizen dient voor de toevoer van de verse lucht en een deel voor de afvoer van de binnenlucht. In de diverse vertrekken zitten toevoer- en/of afzuigventielen die aangesloten zijn op het stelsel. Het systeem voert verse lucht aan in de woon- en slaapkamers. Tegelijkertijd wordt vanuit de keuken, de wc en de badkamer een gelijke hoeveelheid 'gebruikte' lucht afgezogen. Soms zijn er nog extra afzuigventielen, bijvoorbeeld in een inpandige berging of op een zolder.


· In 2006 hebben 36 bewoners van de nieuwe wijk Vathorst zich met gezondheidsklachten bij de GGD Eemland gemeld. In opdracht van de gemeente Amersfoort is er een onderzoek uitgevoerd door de GGD Eemland in samenwerking met het ministerie van VROM. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de Technische Universiteit Delft en het Adviesbureau DWA. De oorzaken variëren van een ontwerp en realisatie die niet helemaal overeenkomen met 'de regels der kunst' en het vakmanschap, tot misverstanden bij gebruik en onderhoud.


· Geen enkel onderzoek heeft aangetoond dat een goed ontworpen en aangelegd balansventilatiesysteem de oorzaak van het probleem is.(nadere informatie is te vinden in het onderzoeksrapport ''Gezondheid en ventilatie in woningen in Vathorst'' op de website van VROM).


· Sinds 1982 zijn er tussen rond de 350.000 woningen opgeleverd met gebalanceerde ventilatie.



Ingezonden persbericht