Ingezonden persbericht


PvdA jongeren: Balkenende en Bussemaker niet naar opening Spelen

De Jonge Socialisten in de PvdA vinden dat premier Balkenende en staatssecretaris Bussemaker niet naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China moeten gaan. Voorzitter Michiel Emmelkamp: "Sporters kunnen niet worden aangesproken op politieke aangelegenheden, politici wel. Daarom zou het goed zijn als de premier en staatssecretaris een duidelijk signaal over de mensenrechtenschendingen in Tibet zouden afgeven door niet naar de openingsceremonie af te reizen."

Volgens de JS is de openingsceremonie dé kans voor internationale regeringsleiders om een duidelijk statement te maken tegen de mensenrechtenschendingen in China. "De Chinese regering martelt burgers, houdt honderdduizenden personen in detentie zonder proces, stuurt complete bevolkingsgroepen naar heropvoedingskampen om hun eigen cultuur en leider af te zweren en de persvrijheidverbeteringen die zijn afgekondigd zijn volgens veel buitenlandse correspondenten slechts een wassen neus. Het kan toch niet zo zijn dat vertegenwoordigers van onze regering, op de hoogte van die situatie, applaudiserend in een stadion zitten?"

Eerder werden al de sporters door de ChristenUnie opgeroepen weg te blijven bij de ceremonie, maar dat vinden de PvdA-jongeren geen goed idee. Sporters kunnen immers niet verantwoordelijk worden gesteld voor de politieke situatie en reizen alleen naar het land af voor wat voor velen het hoogtepunt van hun carrière is. JS-voorzitter Emmelkamp: "Vrijwel alle partijen zeiden toen dat de verantwoordelijkheid niet bij sporters ligt, maar bij politici. Diezelfde politici moeten dan ook consequent zijn en doorbijten: Balkenende moet zijn verantwoordelijkheid nemen, een duidelijk signaal afgeven en wegblijven."

Volgens de JS zou het ook goed passen binnen het zo door de regering gewenste plaatje van Nederland als gidsland als Balkenende zou wegblijven. "Prins Charles is er niet bij, de Vlaamse minister van Sport is er niet bij, Nicolas Sarkozy twijfelt nog, de presidenten van Polen en Estland gaan ook niet. Nederland, dat met al haar internationale strafhoven een leidende positie in wil nemen op het gebied van mensenrechten, mag in dat rijtje niet ontbreken."

----------
*