Stichting Natuur en Milieu

31 maart 2008 - Stichting Natuur en Milieu is blij dat de rechter vandaag heeft toegestaan dat de aanschafprijs van vieze autos hoger wordt. Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu: Hiermee krijgt vervuiling een prijs en worden autos die meer fijnstof uitstoten duurder. Dit stimuleert mensen om schonere autos te kopen.

Vandaag diende de rechtszaak van RAI/BOVAG tegen de staat over de fijnstoftax. De RAI/BOVAG spande een kort geding aan tegen deze belasting omdat in 2009 strengere Europese normen voor de fijnstof van autos in werking treden. Volgens hen zou deze fijnstoftax hierop vooruitlopen en daarom in strijd zijn met Europese verdragen. De rechter oordeelde anders. Morgen treedt deze belastingmaatregel gewoon in werking. Autos die veel fijnstof uitstoten betalen een hogere aanschafbelasting (BPM). Schone autos krijgen een korting op de BPM en worden dus goedkoper.
De maatregel vormt ook een stimulans voor de aanschaf van autos met roetfilter. Het is natuurlijk te gek voor woorden dat er nog steeds nieuwe autos op de markt komen zonder roetfilter.

Jaarlijks overlijden 18.000 mensen in Nederland vroegtijdig door hoge concentraties luchtvervuiling. Een groot deel van de luchtverontreiniging wordt veroorzaakt door het autoverkeer. Met de fijnstoftax gaat de vervuiler betalen en worden schonere autos gepromoot. En dat is pure winst voor de gezondheid van mensen.

Ook in de toekomst, zoals bij de invoering van de kilometerprijs, blijft een belasting als de BPM nodig om mensen te stimuleren schonere autos aan te schaffen.

Publicatiedatum: 31-03-2008