Ingezonden persbericht


Onderzoek TNO: aanleg ducts op lange termijn goedkoper dan aanleg kabels bij bouw van glasvezelnetwerken

Hawick - Schotland, 31 maart 2008 Een onafhankelijk onderzoek door TNO heeft uitgewezen dat het aanleggen van Direct Buried Ducts voor glasvezelnetwerken over 25 jaar gerekend goedkoper is dan het aanleggen van Direct Buried Cable. TNO onderzocht beide benaderingen in opdracht van Emtelle en Wavin. Beide bedrijven zijn actief op het gebied van Fibre-to-the-Home-technologie (FTTH).

Emtelle en Wavin vroegen TNO een vergelijkingsmodel te ontwikkelen voor de langetermijnkosten van de implementatie van een glasvezelnetwerk voor de consumentenmarkt. Zo n model kan serviceproviders helpen bij een effectievere uitrol van netwerken. TNO keek naar de investeringen en operationele kosten van Direct Buried Ducts and Direct Buried Cable. Direct Buried Ducts zijn lege plastic buizen waar op ieder moment glasvezel in geblazen kan worden.

Bij het door TNO ontwikkelde model spelen initiële uitrol, aanpassingen, reparaties en onderhoud een rol. Variabelen in dat verband waren onder meer het type gebied (winkels, woonhuizen), het type wegbedekking (asfalt, klinkers) en de gebruikte technologie (graven of boren).

Dankzij het model beschikken partijen in de FTTH-sector nu over een tool waarmee zij nauwkeurig in kaart kunnen brengen welke benadering het geschiktst is voor welke toepassing.

Tibor van Melsem Kochsis, Chief Marketing Officer van Emtelle, zegt over het model: Dankzij dit model is Emtelle beter in staat om met klanten te communiceren over hun projecten. Het model laat de complexiteit zien van de kosten die gemoeid zijn met FTTH-trajecten. Inzicht daarin helpt klanten betere keuzes te maken. Voor Emtelle zijn de uitkomsten overigens zeer positief. Volgens TNO is Direct Buried Duct over een periode van 25 jaar goedkoper dan andere benaderingen. Dat betekent dat het investeren in deze flexibele en schaalbare aanpak investeerders een langetermijnvoordeel biedt. Voor de industrie als totaal kan het model de aanzet zijn voor meer focus op het optimaliseren van producten, het minimaliseren van installaties in het veld en het ontwikkelen van kant-en-klare oplossingen vanuit de fabriek. Er is nu al een trend zichtbaar om producten te optimaliseren, omdat de installatiecapaciteit beperkt is en installatie zo n 60 tot 70 procent van de initiële investering omvat. Optimalisatie is voor alle betrokkenen een goede zaak. Voor de investeerder zijn de life time kosten lager, de installateur kan veel efficiënter werken en de eindgebruiker kan sneller profiteren van de aansluiting en ondervindt nauwelijks hinder van de werkzaamheden..

Emtelle heeft al op deze trend ingespeeld met enkele oplossingen voor grote en middelgrote appartementsgebouwen(MDU = Multi Dwelling Unit). Met Shared Microduct Routing, Direct Microduct Routing en Rapid Fit Installation van Emtelle kan een installateur dergelijke gebouwen snel en efficiënt voorzien van glasvezelaansluitingen. Met Shared Routing is er per verdieping een centrale aansluiting met splitsingen naar de wooneenheden. Met Direct Routing heeft iedere klant een eigen aansluiting. Emtelle heeft met deze methodes al veel ervaring opgedaan in Azië. De Rapid Fit Installation is vooral gericht op kleinere en minder moderne gemeenschappelijke woonblokken. Hier wordt een aansluiting op de bestaande apparatuur aangebracht.

Contactgegevens

Lammers van Toorenburg Benelux PR

Hilde van Dijk

Hilde@lvtpr.nl

030 - 6565070

Emtelle (www.emtelle.com)

Kirsteen Graham

Marketing Communication

Telefoonnummer: +44 1450 364 004

E-mail: kirsteeng@emtelle.com