Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maart 2008

Met een hamer de groeve in

Nederland heeft fossielenliefhebbers veel te bieden. Sommige fossielen liggen zo voor het oprapen, voor andere moet je met een hamer aan de slag. Het nieuwe boekje Fossielen in beeld is daarbij een handig hulpmiddel. Het bevat een schat aan informatie en praktische aanwijzingen. Een stimulerende kennismaking met de paleontologie, met name voor de jeugd!

Fossielen zijn er in alle soorten en maten, van piepkleine microfossielen tot reusachtige mammoeten en dinosauriërs. Soms vinden we het diertje of de plant zelf, soms is het versteend, dan weer vinden we een afdruk, een spoor of versteende uitwerpselen. Elke zoektocht naar fossielen is een avontuur. Je weet immers nooit wat je zult vinden. Nederland kent een enorme rijkdom aan soorten uit verschillende tijdperken. Sommige zijn algemeen, andere zeldzaam.

Voor wie er graag op uit trekt en nieuwsgierig is naar de Nederlandse fossielenschat, is er nu het boekje Fossielen in beeld. Een handig zakboekje, waar altijd wel plek voor is in rugzak of jaszak.

Fossielen in beeld geeft een goede indruk van de grote diversiteit aan fossielen die je zomaar in Nederland zou kunnen vinden, bijvoorbeeld in de kalkgroeves van Zuid-Limburg of in de omgeving van Winterswijk. Van versteende boomvarens uit het Carboon tot sporen van reptielen uit het Trias, van koralen en belemnieten uit het Zuid-Limburgse Krijt tot haaientanden uit het Tertiair. Elk fossiel biedt een blik op een voorbije wereld: het boekje vertelt hoe elk fossiel er bij leven uitzag en in welke omstandigheden het dier of de plant leefde.

Naast een overzicht met prachtige tekeningen geeft het boekje veel handige achtergrondinformatie. Waar kun je in Nederland het beste fossielen gaan zoeken en wat neem je dan aan gereedschap mee? Hoe oud zijn die fossielen? Hoe blijven dode dieren en planten als fossielen bewaard? Waaraan kun je ze herkennen? En hoe zit het ook alweer met die geologische tijdperken?

Fossielen in beeld is gericht op de jeugd, maar ook volwassenen zullen er veel bruikbare informatie uit halen. Bovendien is het voor jong en oud een handig zakboekje voor in het veld. Met de uitklapkaart zijn de fossielen gemakkelijk op naam te brengen. Ideaal voor amateurpaleontologen!

Eerder verschenen in de in-beeld-serie:

Roofvogels, broedvogels, tuinvogels, vogelzang, weidevogels, mussen, dagvlinders, hommels, libellen, lieveheersbeestjes, nachtvlinders, amfibieën en reptielen, paardebloemen, bomen, paddestoelen, slakken, sterren en waterbeestjes.

Fossielen in beeld

Auteur: Sjir Renkens

Illustraties: Renée den Besten

Uitgever: KNNV Uitgeverij

Uitvoering: 10 x 21 cm, geniet, 32 p. met uitklapkaart, tekeningen in kleur

ISBN: 978 90 5011 273 3

Prijs: ¤ 4,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl

----------
Meer informatie voor de pers

Meer over de inhoud

Gaarne contact opnemen met Sjir Renkens, T 0418-540 640, e-mail: sjir.renkens.geo@xs4all.nl

Recensie-exemplaren

Op aanvraag verkrijgbaar bij de KNNV Uitgeverij, t.a.v. Kathrin Ohrmann, Postbus 310, 3700 AH Zeist, T 030-69 29 024 (direct) of 030-233 35 44 (algemeen), e-mail: ohrmann@knnvuitgeverij.nl Graag uw naam en het gewenste afleveradres vermelden. We stellen het op prijs als u een kopie van de recensie toestuurt.

----------

KNNV Uitgeverij 25 jaar! Feestelijke jubileumkortingen: www.knnvuitgeverij.nl

Al 25 jaar maken we unieke Nederlandstalige boeken over de natuur. En wie jarig is trakteert! Daarom bieden we u en uw lezers het hele jaar door aantrekkelijke jubileumkortingen aan. Laat u verrassen door allerlei feestelijke aanbiedingen en activiteiten!

Met vriendelijke groet,

Kathrin Ohrmann

promotie / publicity

KNNV Uitgeverij

Boulevard 12, NL 3707 BM Zeist

Postbus 310, NL 3700 AH Zeist

T + 31 (0)30 692 90 24 (direct) of (0)30 233 35 44

F + 31 (0)30 236 89 07

www.knnvuitgeverij.nl