Ingezonden persbericht


Den Haag, 31 maart 2008

Nederlandse parlementariërs en jongeren naar Zuid-Afrika voor kritisch debat over hiv en aids

Morgen vertrekt het Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya (D66) samen met drie Nederlandse jongeren naar Zuid-Afrika voor de Virus Free Generation Campagne. In Zuid-Afrika bezoeken zij samen met collega's uit Duitsland, Italië en Tsjechië hiv & aids projecten en gaan daarnaast het debat aan met Zuid-Afrikaanse organisaties en politici. In 2001 zijn er wereldwijd afspraken gemaakt om hiv-besmettingen onder jongeren in de zwaarst getroffen landen met 25% terug te dringen. In werkelijkheid is het aantal besmettingen onder jongeren juist sterk toegenomen. De centrale vraag tijdens deze studietrip luidt dan ook: hoe kan het tij gekeerd worden?

De Zuid-Afrikaanse organisatie Treatment Action Campaign (TAC) vormt de kern van het bezoek van de jongeren en politici aan Kaapstad. De parlementariërs en jongeren uit Nederland, Duitsland, Italië en Tsjechië nemen deel aan TAC-acties tegen vrouwelijk geweld, delen condooms uit in cafés en lopen met TAC-vrijwilligers mee op scholen om een beeld te krijgen van de impact van hiv en aids op het dagelijkse leven in Zuid-Afrika waar bijna 20% van de bevolking besmet is met het hiv-virus.

Naast het actief meedoen met TAC-acties, staan er ook gesprekken met Zuid-Afrikaans parlementariërs op het programma. Samen met hun Zuid-Afrikaanse collega's zullen de Europese Parlementariërs het hiv en aids-beleid in Zuid-Afrika onder de loep nemen.

De studietrip naar Zuid-Afrika maakt onderdeel uit van de driejarige publiekscampagne Virus Free Generation, die gericht is op het creëren van bewustwording onder Europese jongeren omtrent de impact van hiv en aids onder hun leeftijdsgenoten in Zuidelijk Afrika. Zij doet dit op creatieve wijze én in samenwerking met Afrikaanse jongeren. De Virus Free Generation campagne is een initiatief van Alliance2015, een samenwerkingsverband van zes Europese ontwikkelingsorganisaties waaronder Hivos.