Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 31 maart 2008

Kwaliteitsborging diertransport moet beter

Recentelijk is er maatschappelijk en politiek veel aandacht geweest voor het vervoer van dieren. Het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) en de COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) willen dat vervoer van dieren kwalitatief hoogwaardig gebeurt. Dit moet volkomen open en transparant zijn en gebaseerd zijn op wetenschappelijke normen. Het certificeren van vervoerders is hiervoor noodzakelijk. Controle erop moet plaatsvinden door onafhankelijke bureaus. De overheid moet hierop toezien.

Cowboys aanpakken

Transportincidenten als gevolg van bewust nalatig handelen hebben de laatste jaren teveel het aanzien van de gehele vleesketen bepaald. Verantwoordelijk voor dit probleem is de transportsector zelf. Misstanden zijn slecht voor het imago van vlees. Een kleine groep slecht willenden kunnen en mogen het beeld van onze sector niet langer bepalen. Deze zogenaamde cowboys moeten voor eens en altijd uit de keten worden geweerd.

Uitgangspunten certificeringsysteem

CBL en COV vinden dat een dergelijk systeem tenminste de volgende elementen in zich moet hebben:

Ten eerste zullen Europese normen deugdelijk moeten worden geborgd. Daarnaast kan een dergelijk systeem het vertrouwen van maatschappelijke organisaties en overheid slechts winnen indien het voorziet in een scheiding tussen de normerende instantie, de geaccrediteerde controle-instantie en de sanctionerende instantie. Hiermee wordt immers de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van een dergelijk systeem gegarandeerd. Komende week zullen CBL en COV overheid en bedrijfsleven gedetailleerder informeren over wat tenminste aanwezig dient te zijn binnen een kwaliteitssysteem voor het vervoer van dieren in Nederland en daarbuiten.

einde persbericht



Ingezonden persbericht