KNHS


Ehning wint, Angelique Hoorn vierde in Den Bosch 30 maart 2008
Hoorn

Drie Nederlanders naar WB finale

DEN BOSCH / Indoor Brabant (KNHS) - Uiteindelijk was het de laatste starter in de barrage van de laatste kwalificatiewedstrijd van het seizoen voor de wereldbeker finale in Gothenburg eind april, Marcus Ehning met Sandro Boy, die met de hoofdprijs en het applaus van de zo goed als uitverkochte hal geen strijken. De hengst met zijn enorme galop ging kort wendend door het parcours en wist in de allerlaatste lange afstand naar een steilsprong zeer veel tijd te winnen, waardoor hij maar liefst tweetiende van een seconde sneller was dan Meredith Michaels-Beerbaum. Angelique Hoorn (Wanneperveen) werd met de onlangs door het KWPN goedgekeurde hengst Blaauwendraad's O'Brien vierde.

Morele winnaar werd Gerco Schröder (Tubbergen), die met Eurocommerce Milano weliswaar nog sneller over het parcours ging, maar - net als twee jaar geleden - geconfronteerd werd met een fout op de laatste hindernis. Ook toen hadden Schrder en Milano de snelste tijd en ook toen viel de laatste balk van de allerlaatste hindernis. Schröder restte een zevende klassering.

Na de wedstrijd in Den Bosch kon de balans worden opgemaakt van de vraag welke Nederlandse ruiters door bij de eerste achttien in het klassement te eindigen zich hebben geplaatst voor de wereldbeker finale. Gerco Schröder eindigde als vijfde in de West-Europese league en Albert Zoer (Echten) werd elfde, terwijl Harrie Smolders (Lage Mierde) als vijftiende eindigde. Zij kunnen hun reis gaan voorbereiden.

Louis Konickx had een op het oog zeer lastig parcours gebouwd, met heel veel hindernissen op maximale hoogte en breedte. Daardoor werden op zeer veel verschillende hindernissen fouten gemaakt, maar omdat het parcours ook zeer fair was opgetrokken slaagden maar liefst elf combinaties er in om foutloos te blijven. Marcus Ehning, die regelmatig Henk Nooren op bezoek krijgt om les van te krijgen, was zeer ingenomen met zijn overwinning. "Ik won de wedstrijd in mijn wending naar de dubbelsprong. Dat paste perfect. Daarnaast kon ik voluit profiteren van de grote galoppade van Sandro Boy. Ik weet van dit paard dat zo'n steilsprong, die als laatste stond opgebouwd, hem goed past, vandaar dat ik met alle vertrouwen richting die hindernis durfde te steepelen. Voor mij was dit één van de beste barrageritten die ik ooit gereden heb en als we tweede of derde waren geworden was dat gevoel niet anders geweest".

Meredith Michaels was ook zeer te spreken over haar paard Checkmate. "We hebben ons uiterste best gedaan een snelle tijd te realiseren, maar op de eindstreep kwam ik helaas net te kort", aldus de charmante amazone. Rolf-Göran Bengtsson werd derde met Ninja la Silla en hij had zich er over verbaasd dat ondanks de zwaarte en de technische problemen in het parcours maar liefst elf combinaties in staat bleken om foutloos te blijven.

Angelique Hoorn werd vierde met de altijd heftige hengst Blauwendraad's O'Brien. "Ik begon dit barrageparcours rustig, want de lange lijnen in de barrage passen mij en mijn paard niet zo goed. O'Brien is van nature een snel paard, maar hij is op topsnelheid moeilijk te rijden. Maar omdat de basissnelheid groot genoeg is komen we - als we foutloos weten te blijven - heel gemakkelijk hoog in de uitslag", aldus Hoorn, die besloten heeft om het dit jaar met dit paard anders aan te pakken dan vorig jaar. "In 2007 heb ik te veel wedstrijden gereden. Daarom is het ook nooit mijn bedoeling geweest om mij op de wereldbeker finale te richten. Ik ga voor het buitenseizoen en ik ga daarvoor met bondscoach Rob Ehrens een programma maken. Daar komt Hong Kong nog niet in voor, want daar wil ik nu nog niet aan denken. Eerst gaan we naar de Nederlandse kampioenschappen in Mierlo om te kijken of de vorm er is en dan bepalen we onze verdere route. Dat ik het in de barrage rustiger aangedaan heb dan men van mij gewend was is logisch. Vorig jaar wist ik dat ik kon winnen en wilde dus ook winnen. Nu ben ik tevreden met een vierde plaats en ik heb dat liever dan toch weer net dat ene foutje, waardoor ik bijvoorbeeld tiende werd", vertelt Hoorn, die in haar stal te Wanneperveen op dit moment maar liefst 28 paarden heeft staan. "Ik hoop ooit in een situatie te gaan verkeren waarin ik tien paarden heb, zodat ik iets meer tijd overhoudt. Die tijd zou ik dan graag willen besteden aan het les nemen bij bijvoorbeeld iemand als Johan Heins. Dat heb ik in het verleden ook wel gedaan, maar ik zou nu niet weten waar in de tijd vandaan moet halen".
In de wedstrijd had Hoorn wel het geluk aan haar zijde, want de zeer goed meewerkende O'Brien tikte zwaar de eerste hindernis van de driesprong - een steilsprong - aan, die hevig bewoog, maar toch in de vlakke lepels bleef liggen.

De prestatie van Henk van der Pol (Knegsel) door zich met Dan-7-T te plaatsen voor de barrage was voor de Brabanders schitterend. Voor Van der Pol had er meer ingezeten, maar twee fouten deden hem als elfde eindigen. Piet Raijmakers, Leon Thijssen en Eric van der Vleuten noteerden allen één springfout en bleven daarmee buiten de barrage, net als Jeroen Dubbeldam, die ook nog een fout opliep voor het overschrijden van de tijd. Albert Zoer leek met Sam op weg naar een regelrechte sensatie, door met dit jonge paard foutloos te blijven, maar in de scherpe wending naar de driesprong toe bleef Sam overkruisd galopperen, waardoor Zoer op een verkeerde afstand bij de eerste hindernis van die driesprong terecht kwam, die dan ook prompt viel.

In totaal bezochten gedurende vier dagen Indoor Brabant 73.000 bezoekers het evenement.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag FEI wereldbeker springen:


1) Marcus Ehning (Dui) - Sandro Boy - 0 / 0 - 31.61
2) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - Checkmate - 0 / 0 - 31.82
3) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - Ninja la Silla - 0 / 0 - 32.53
4) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 0 / 0 - 34.60
7) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Milano - 0 / 4 - 31.55 11) Henk van de Pol (Knegsel) - Dan-7-T - 0 / 8 - 34.42

Stand wereldbeker West-Europese League na 12 wedstrijden:


1) Jessica Kürten (Ier) - 87

2) Meredith Michaels-Beerbaum (Dui) - 76

3) Rutherford Latham (Spa) - 63

4) Rolf-Göran Bengtsson (Zwe) - 62

5) Gerco Schröder (Tubbergen) - 59
11) Albert Zoer (Echten) - 45
15) Harrie Smolders (Lage Mierde) - 39

De finale is in Gothenburg (Zweden), 24-27 april 2008

Meer info zie: www.indoorbrabant.nl

Foto Angelique Hoorn met Blauwendraad's O'Brien door Remco Veurink - www.melissen.net