Gemeente Zwolle

Herdenkingsplechtigheid monument Meppelerstraatweg

Datum uitgave persbericht: 03/28/2008

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Het Turfschip verzorgen op maandag 31 maart 2008 om 10.00 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij `hun' monument. Sommige scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking. Anderen geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van `hun' monument.

Vijf terechtgestelden

Het monument aan de Meppelerstraatweg is in 1963 geplaatst ter nagedachtenis aan vijf inwoners van Zwolle en Zwollerkerspel die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad -het opblazen van een spoorlijn- werden terechtgesteld. Het monument werd in 1987 geadopteerd door basisschool Het Turfschip, samen met de toenmalige basisschool De Schaapskooi. Het monument bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met de namen van de slachtoffers, uitgevoerd in kunststeen.

Programma

De school herdenkt elk jaar op 31 maart de slachtoffers. Kort voor tien uur verzamelen zij zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Vanaf tien uur is er een welkomstwoord door de schoolleiding, wordt `The Last Post' gespeeld gevolgd door 1 minuut stilte en het Wilhelmus, worden de vlaggen halfstok gehangen. Bloemen worden gelegd door wijkwethouder Piek namens de gemeente Zwolle, kinderen en nabestaanden. De schoolleiding zorgt voor een afsluitend woord. Na afloop van de plechtigheid vindt er een bijeenkomst plaats in `Het Turfschip' aan de Turfmarkt, waarbij leerlingen van groep 8 de zorg voor het monument overdragen aan groep 7. Daarbij zal een gastspreker vertellen over de oorlog en dragen kinderen enkele gedichten voor.

Andere herdenkingen

De plechtigheid is de tweede in een reeks herdenkingen naar aanleiding van de Tweede Wereldoorlog. Op 11 januari 2008 vond de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Eikenlaan plaats. Daarna zijn er op maandag 14 april herdenkingen bij het monument in het Ter Pelkwijkpark en aan de Pilotenlaan in verband met de bevrijdingsdag van Zwolle, op 4 mei gevolgd door de Nationale Dodenherdenking.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 28-03-2008 tot 27-04-2008