Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht VU
31-03-2008

Onderzoek naar achterliggende risicofactoren van gewelddadige games

VU onderzoekt effecten gewelddadige videogames

Gewelddadige videogames zijn vaak onderwerp van discussie, omdat deze de oorzaak zouden zijn van agressief en asociaal gedrag. Er wordt vaak gepleit voor meer toezicht, strengere naleving van leeftijdsrating of een totaalverbod van zeer gewelddadige games. Maar worden gamers agressief van het spelen van videogames?

Elly Konijn en haar onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit hebben zich met deze vraag bezig gehouden. 'De discussie over gewelddadige videogames wordt vaak nogal versimpeld', aldus Konijn. Zij beaamt dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat het spelen van gewelddadige videogames voor 11-22% bijdraagt aan het versterken van agressief gedrag. Maar daarmee wordt het probleem niet inzichtelijker. 'Het is heel belangrijk om je te realiseren dat er geen sprake is van een 1-op-1-relatie' stelt de VU-onderzoeker. Volgens Konijn is het vooral belangrijk om de verschillende factoren die een rol spelen bij de schadelijke effecten van videogames vast te stellen en te bepalen wie de risicogroepen zijn.

'Juist de aanwezigheid van meerdere risicofactoren, of de afwezigheid van beschermende factoren, maken jongeren kwetsbaar voor potentiële schadelijke effecten van het spelen van gewelddadige videogames', stelt Konijn. In haar onderzoek toont zij aan dat vooral laagopgeleide jongens die de voorkeur geven aan het spelen met gewelddadige helden en zich graag in het echte leven ook zo willen gedragen, zich aanzienlijk agressiever gedroegen na het spelen van videogames.

Deze resultaten zijn volgens Konijn een goed begin om een meer inhoudelijke discussie te kunnen voeren over de invloed van gewelddadige videogames. Maar ze merkt daarnaast op dat mensen zich niet alleen op de mogelijk slechte invloeden moeten concentreren: er zijn immers ook veel positieve effecten van het spelen van videogames.