Radboud Universiteit Nijmegen


Dr. Dorine Swinkels hoogleraar Experimentele Klinische Chemie

Dr. D.W. (Dorine) Swinkels (Helmond, 1960) is met ingang van 1 maart 2008 benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Medische Wetenschappen / UMC St Radboud met als leeropdracht Experimentele klinische chemie.

Dorine Swinkels studeerde geneeskunde en scheikunde aan de Radboud Universiteit en sloot beide opleidingen cum laude af (1986, 1990). Ze promoveerde in 1989 op onderzoek naar lagedichtheids-lipoproteïnen (LDL). Dat zijn deeltjes die cholesterol vervoeren in de bloedbaan.

In 1992 behaalde dr. Swinkels - eveneens cum laude - haar artsexamen. Ze volgde de opleiding tot klinisch chemicus in 1996 en in 2000 resulteerde dit in respectievelijk de registratie tot klinisch chemicus en de inschrijving in het register voor erkende medisch specialisten.
Dr. Swinkels werd in 2001 universitair hoofddocent Moleculaire klinische chemie in het UMC St. Radboud. Vanaf 2002 is zij plaatsvervangend hoofd van de Afdeling Klinische Chemie (AKC) en plaatsvervangend opleider voor dat specialisme.

Klinische chemie richt zich op medisch laboratoriumonderzoek van bloed en andere lichaamsvochten voor het opsporen en bevestigen van ziekte. De laatste jaren is er een verdere explosieve toename van de kennis van genen en eiwitten, en tevens van laboratoriumtechnieken om deze kennis ook daadwerkelijk in te kunnen zetten voor de patiëntenzorg. Deze ontwikkelingen bieden nieuwe en grote mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling en uitbreiding van het huidige arsenaal aan klinisch chemisch testen met nieuwe biologische merkstoffen in lichaamsvochten.

De afdeling Klinische Chemie van het UMC St. Radboud heeft een toonaangevende rol in de kennis en opsporing van ziekten van de ijzerstofwisseling. IJzer speelt een centrale rol in tal van biologische processen. Zo gaan vele kwaadaardige aandoeningen, nierziekten en reumatische aandoeningen gepaard met stoornissen in de ijzerstofwisseling. Verder komen ijzerstapelingsziekten en bloedarmoede door ijzergebrek in de bevolking regelmatig voor.

Prof. Swinkels wil streven naar het optimaal inzetten van moderne technieken en recent verkregen inzichten in genen en eiwitten om in het bloed en de urine van mensen ziektes beter te kunnen opsporen en te vervolgen. Daarbij zal haar aandacht vooral uitgaan naar patiënten met aandoeningen in relatie tot de ijzerstofwisseling.