Radboud Universiteit Nijmegen


Prof. Jan Roelofs hoogleraar Biochemie van wetlands

Dr. J.G.M. (Jan) Roelofs (Venlo, 1950) is met ingang van 1 februari 2008 benoemd tot hoogleraar Biochemie van Wetlands aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Roelofs was sinds 2003 bijzonder hoogleraar Biogeochemie ten behoeve van natuurbeheer. Als hoogleraar Biochemie van wetlands gaat hij zich richten op aquatische ecosystemen en met name op de processen die deze systemen beïnvloeden.

Jan Roelofs studeerde biologie aan de Radboud Universiteit en promoveerde er in 1991 op de dissertatie Vegetation under chemical stress: effects of acidification,eutrophication and alkalinisation. Sinds 1978 is hij verbonden aan deze universiteit, sinds 1995 als onderzoekscoördinator.
Veel publiciteit kreeg Roelofs met zijn onderzoek naar verzuring en vermesting van water en bodems in Nederland. Als onderzoekscoördinator initieerde Roelofs tal van samenwerkingsverbanden. Een van de meest recente betreft onderzoek naar de biogeochemische voorwaarden voor duurzame ontwikkeling van overstromingsgebieden in rivierbeddingen.

Onderzoek op het gebied van water is een van de zwaartepunten van de Radboud Universiteit. Het Institute for Water and Wetland Research bestudeert vraagstukken op het gebied van waterproblematiek.