Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 20 maart 2008

Burgemeester Piet Bruinooge ontvangt Britse onderscheiding

Op maandag 31 maart wordt de heer Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar door de Britse regering onderscheiden als "Honorary Member of the Most Excellent Order of the British Empire", een eervolle onderscheiding die niet vaak aan een buitenlander wordt uitgereikt. De benoeming van Bruinooge als lid in deze orde vindt plaats in de Residentie van de Britse Ambassadeur in Den Haag.

De Britten eren Bruinooge vanwege zijn grote betrokkenheid bij de Airborne Herdenkingen die jaarlijks in Oosterbeek plaatsvinden en voor de rol die hij heeft gespeeld om de strijdende partijen tijdens Tweede Wereldoorlog gezamenlijk aan de herdenking daarvan te laten deelnemen. Sinds een paar jaar zijn de burgemeester van Dachau (D) Peter Bürgel en een delegatie te gast tijdens deze herdenking. Een bijzondere ontwikkeling, die op menigeen grote indruk heeft gemaakt. Onder de honderdduizenden Europeanen die in het concentratiekamp Dachau gevangen hebben gezeten bevonden zich ook ruim tweeduizend Nederlanders. Het waren in meerderheid verzetsmensen die zich hadden ingezet voor de bevrijding van hun land van de Duitse bezetter.

De uitreiking van de aan de orde verbonden onderscheiding geschiedt door de Britse ambassadeur in Nederland, Mr Lyn Parker. Bruinooge ontvangt de Britse onderscheiding voor zijn verdiensten in de periode dat hij burgemeester was van de gemeente Renkum (2003-2007). In Renkum is enthousiast gereageerd op de onderscheiding voor Bruinooge. Secretaris van de Stichting Airborne Herdenkingen Paul Vos: ,,Geweldig, dat hij die onderscheiding krijgt. Piet Bruinooge had een brede visie en haalde mensen over om anders te denken. Zo gingen we een keer naar Zeeland en liet hij ons zien wat daar, in zijn vroegere omgeving heeft plaatsgevonden. Ook gingen we naar Dachau waar we zeer onder de indruk waren". Tanno Pieterse, voorzitter van de Stichting Airborne Herdenkingen: ,,Bruinooge was zeer betrokken bij de Airborne familie en gaf een nieuw elan aan de herdenkingen. Bijzonder was ook zijn aandacht voor de jeugd om hen te betrekken bij het verleden, maar vooral ook bij de toekomst".




Gemeente Alkmaar