Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Unieke Nederlandse uitvinding laat hulpverleners veiliger werken

Priodeck: als elke seconde telt

Voor brandweer en ambulance gelden wettelijk vastgestelde aanrijtijden. Door verkeersopstoppingen en steeds drukkere stadscentra overschrijden hulpdiensten steeds vaker de norm. Bij een brand of medische noodsituatie zijn de eerste minuten vaak bepalend voor de afloop. De bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het lokale wegennet ligt bij de gemeentebesturen. En laten we wel zijn, wie bezuinigt er nu op mensenlevens?

Na 31 maart krijgen hulpverleners de mogelijkheid om verkeerslichten en andere obstakels te negeren zonder de overige weggebruikers te hinderen of in gevaar te brengen. Vanaf deze dag rijdt in Apeldoorn immers een demonstratie-auto rond met een wonderkastje aan boord: de Priodeck!

De Priodeck is een klein zwart kastje dat in elke auto kan worden geïnstalleerd. Met behulp van GPS zet dit kastje alle verkeerslichten in de eigen rijrichting op groen. De lichten van het kruisende verkeer heeft hij dan al op rood gezet. Steeds ruim op tijd creëert hij zo zijn eigen 'groene golf'.

Ook helpt de Priodeck bij het ongehinderd inrijden van parkeergarages, het rijden over verzinkbare paaltjes of bij het openen van hekken die voor anderen gesloten blijven. Altijd en overal hebben zo de hulpdiensten vrije doorgang, voor elke kruising en en voor elk obstakel. Met een Priodeck aan boord hebben eventuele slachtoffers meer kans op overleven. Daarnaast wordt het werk een stuk veiliger voor het hulpverlenend personeel.

De Priodeck wordt vervaardigd door INCAA Computers BV uit Apeldoorn, een Nederlands automatiseringsbedrijf van internationale allure.

Noot voor de redactie /