Amsterdam RAI


- persbericht -

Consumenten en bouwwereld eensgezind:

Aanpassingen aan woningen nodig volgens BouwRAI-onderzoek

Als de Nederlandse bevolking het voor het zeggen had, zou bijna 90% het ontwerp van de eigen woning aanpassen; ruim een derde zou het zelfs behoorlijk of geheel anders ontwerpen. Vooral huurders zouden de meest rigoureuze aanpassingen doen. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek onder professionals uit de woningbouw en consumenten in het kader van BouwRAI. Zowel professionals als bewoners geven aan dat consumenten weinig te vertellen hebben in de bouwsector. Actuele thema's binnen de woningbouw zijn de vergrijzing, energiebesparing en veiligheid. Veel bewoners zijn van mening dat de woning aangepast moet worden om er op hogere leeftijd in te kunnen blijven wonen. Ook professionals geven aan dat de woningbouw te weinig inspeelt op de vergrijzing. Daarnaast passen bewoners massaal hun woning aan als het gaat om inbraakbeveiliging. Wat betreft energiebesparing zijn vooral de professionals van mening dat er meer moet gebeuren. Gelukkig is het merendeel van de bewoners wel tevreden over de eigen woning, al blijft de prijs-kwaliteitverhouding een zorg. Deze belangrijkste conclusies komen aan bod in de Nieuwsstudio op BouwRAI die plaats vindt van 1 tot en met 3 april in Amsterdam RAI.

In het kader van het onderzoek zijn 500 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd over hun woning en woonomgeving. Daarnaast is de mening van 484 professionals uit de woningbouw (waaronder architecten, gemeenten, bouwers en corporaties) onderzocht. Het vakonderzoek is uitgevoerd door Bouwkennis in het kader van de BouwRAI, het vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling.

Invloed consument op woningbouw beperkt

Zowel professionals als bewoners zien weinig invloed van de gebruiker op de woning. In het vak is maar liefst 57% het eens met de stelling dat de eindgebruiker niet centraal staat in de bouwsector. Van het Nederlandse publiek vindt 40% dat je als consument niets te vertellen hebt bij het bouwen van de woning en 41% als het gaat om de inrichting van de woonomgeving. Gelukkig kwalificeert driekwart van de Nederlander de eigen woning als goed tot uitstekend; bij de beoordeling van de woonomgeving is dat 71%. Overigens zijn kopers meer tevreden over hun woning en woonomgeving dan huurders. Ondanks die tevredenheid is maar 57% het eens met de bewering dat de prijs-kwaliteitverhouding van de woning goed is.

Woningen niet ingespeeld op vergrijzing

Slechts een kwart van de Nederlanders geeft aan dat de huidige woning zonder aanpassingen geschikt is om op hogere leeftijd in te wonen. Iets meer dan de helft denkt met aanpassingen toch in de huidige woning te kunnen blijven wonen. Bijna één op de vijf Nederlanders denkt door ouderdom te moeten verhuizen. Toch zijn er mogelijkheden. Met de stelling 'Het is onmogelijk om woningen levensloopbestendig te maken' is de helft van de professionals het oneens. Wel vindt 43% dat er bij de bouw van nieuwe woningen te weinig rekening wordt gehouden met de vergrijzing van de samenleving. Overigens ziet 40% domotica, slimme huistechnologie, als noodzakelijk om de vergrijzing op te vangen.

Energieverbruik belangrijk bij keuze woning

De energiezuinigheid van een woning speelt bij meer dan de helft van de consumenten een belangrijke rol bij de keuze van een nieuwe woning. Niet voor niets vindt bijna de helft het energielabel voor woningen een goed initiatief. Opvallend is dat 40% de verplichting ervan geen goed idee vindt. Overigens zijn de meeste Nederlanders van mening geen energieverslindend huis te hebben. 43% noemt de woning zuinig tot zeer zuinig en 39% houdt het ergens op het midden. De professionals vinden dat energie & duurzaamheid te weinig aandacht krijgt bij de woningbouw.

Zo vindt ruim 40% dat architecten te weinig aandacht besteden aan duurzaamheid en ruim de helft dat duurzaam bouwen niet structureel wordt opgepakt.

Volop aanpassingen tegen inbraken

Ruim de helft van de ondervraagden was ontevreden over de inbraakbeveiliging van de woning op het moment van verhuizing. Niet verwonderlijk dus dat bijna tweederde van alle ondervraagden aanpassingen heeft gepleegd aan de woning om inbraak te verhinderen. De professionals zijn minder somber gestemd. Op de vraag of inbraakpreventie een sluitpost is bij de bouw van nieuwe woningen is 47% het daar niet mee eens.

Meer speel- en parkeergelegenheid gevraagd

Over de veiligheid van de buurt zijn de meeste bewoners tevreden. Meer dan de helft vindt het goed, een derde voldoende. Parkeren, speelgelegenheid en de aanwezigheid van winkels zijn het meest te verbeteren, daar is slechts een kwart tevreden over. Over de aanwezigheid van groen is de Nederlander het meest tevreden.

BouwRAI 2008

De toekomst van de woningbouw komt uitgebreid aan bod op de BouwRAI die morgen van start gaat. Bovengenoemde enquêteresultaten komen uitgebreid aan bod in het programma van de Nieuwsstudio, dé gespreksplek op de beurs. Samen met het tonen van vele voorbeeldprojecten en talloze innovaties hoopt BouwRAI te inspireren tot het vinden van oplossingen. De BouwRAI vindt plaats van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april in Amsterdam RAI.

Amsterdam, 31 maart 2008

Noot voor de redactie (