Gemeente Brunssum

Blotevoetenpad in Brunssums Schutterspark

In april 2008 gaat het blotevoetenpad in het Brunssumse Schutterspark open. Het is het eerste blotevoetenpad van Limburg. Het pad, dat over een lengte van 2 kilometer door een gevarieerd natuurgebied loopt, zal uiteindelijk naar verwachting jaarlijks 40.000 bezoekers trekken.

blotevoetenpad1

Een blotevoetenpad is een wandelroute die op blote voeten wordt afgelegd. De wandelaar loopt over een smal wandelpaadje dat over verschillende ondergronden voert, bestaande uit zand, modder, water, houtsnippers, grind, knuppelbruggen en andere natuurlijke materialen. Volgens de initiatiefnemer en exploitant, Wil Bekker van BonRoute, ontstaat daarbij een zintuiglijke ervaring die een rustgevende uitwerking heeft op lichaam en geest. Blotevoetenpaden zijn reeds enkele jaren zeer populair in omringende landen als België, Duitsland en Frankrijk. In Nederland is het nog een betrekkelijk onbekend fenomeen.

Het blotevoetenpad in het Schutterspark loopt over een lengte van 2 kilometer. De duur van de wandelroute is circa 1,5 tot 2 uur. Onderweg worden wandelaars getrakteerd op diverse thema's om de natuurbeleving te verdiepen. Ook bevindt zich op de route een labyrint. Het blotevoetenpad zal tevens in een educatieve vorm aan het onderwijs worden aangeboden om kinderen meer bewust te maken van de natuur in het algemeen en de cultuurhistorische waarden van bomen in het bijzonder.

Economische impuls

Het blotevoetenpad in Brunssum zal worden aangelegd op de noord-oostflank van het Schutterspark, in een bosgebied. Het pad bestrijkt een terrein van circa 10 hectare. Bij de aanleg van het pad zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van bestaande paden. De Bosgroep, die het Schutterspark in beheer heeft, zal erop toezien dat de aanleg gebeurt op een bosbouwkundig verantwoorde wijze, waarbij de natuurwaarden gespaard blijven volgens de gedragscode voor bosonderhoud.

De aanleg van een blotevoetenpad past in de ontwikkeling van het Schutterspark tot een toeristisch-recreatief park met laagdrempelige voorzieningen. Daarbij geeft het blotevoetenpad niet alleen een economische impuls aan het Schutterspark, maar versterkt het ook de aanwezig natuurwaarden. Het terrein waarover het pad loopt zal met behulp van natuurlijke materialen (takhout) van de buitenwereld worden afgesloten. Daarmee wordt ongewenste recreatie (motorcrossers, fietsers, loslopende honden) in dit bosgedeelte geweerd, waardoor flora en fauna zich in betrekkelijke rust beter kunnen ontwikkelen.

Openstelling

Het blotevoetenpad zal met ingang van 2008 jaarlijks geopend zijn van april tot september. Het pad, dat geëxploiteerd wordt door BonRoute en waarvoor entreeprijzen gevraagd worden, is alleen overdag toegankelijk. Start- en eindpunt van het blotevoetenpad liggen bij de voormalige skihelling in het Schutterspark, aan de Ganzepool. Op termijn, zo zijn de plannen, zal hier grootschalige horeca (een café-restaurant complex met kleinere zalen) worden ontwikkeld om het grote aantal bezoekers op te vangen en te faciliteren. In het eerste jaar verwacht de BonRoute 20.000 bezoekers. Dat aantal zal in drie jaar tijd, zo is de prognose, uitgroeien tot 40.000 bezoekers per seizoen.


---