BouwRai


Van Passief Huis tot Urban Design Select, van nieuwsstudio tot innovatieprijs

INNOVATIEVE OPLOSSINGEN VOOR WONINGBOUW OP BOUWRAI 2008

De bouwwereld ziet zich geconfronteerd met een groeiend aantal maatschap-pelijke vraagstukken, zoals het realiseren van duurzame woonconcepten, energie-besparingen, woonzorgcombinaties, veilig wonen en het kwalitatief inrichten van de woonomgeving. Deze en andere actuele onderwerpen krijgen volop aandacht op de komende BouwRAI. Op de vier themapleinen presenteren toonaangevende organisaties als SenterNovem, Syntens, PSI Bouw, de Regieraad Bouw, Woonzorg Nederland, Vilans en Vebon nieuwe mogelijkheden. Het Speerpunt Bouw geeft een doorkijk naar de toekomst. Voor de beste innovaties van exposanten is er de BouwRAI Innovatieprijs. Ook de Nieuwsstudio en de vele seminars verspreiden kennis en ervaringen. De BouwRAI wil met deze focus op concrete, inventieve oplossingen bezoekers inspireren tot een antwoord op die maatschappelijke vragen. BouwRAI 2008, het vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling, vindt plaats van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april in Amsterdam RAI.

Naar verwachting telt BouwRAI circa 300 deelnemende bedrijven, variërend van architectenbureau tot leverancier van bouwmaterialen. Ook zij laten veelal bijzondere projecten zien, nieuwe producten of vernieuwende toepassingen. De meest opvallende innovatieve projecten en producten zijn genomineerd voor de BouwRAI Innovatieprijs. Bezoekers kunnen ze zelf ontdekken door de Innovatieroute op de beursvloer te volgen. Op de BouwRAI is ook Speerpunt Bouw, een initiatief van de drie technische universiteiten in Nederland. Het doel van het speerpunt BOUW is om Nederland gidsland te laten zijn voor innovatie in de Europese bouwindustrie (van architecten tot bouwbedrijven); de bouw moet met de onderzoeksresultaten beter, sneller, flexibeler, transparanter en vernieuwender werken.

Themaplein met inventieve bouwoplossingen
Regieraad Bouw, PSI Bouw (Proces- en Systeeminnovatie in de Bouw), en Syntens nemen de invulling van het Themaplein Inventieve Bouwoplossingen voor hun rekening. Op dit plein komen de verschillende innovatieprogramma's voor de bouwsector samen, die door deze organisaties zijn opgezet.

Kwaliteit van wonen centraal in zorgsector op themaplein In de moderne visie op wonen en zorg staat het wonen steeds meer centraal. Op het Themaplein Wonen-zorg-welzijn laten toonaangevende projecten zien hoe zorg en welzijn om het wonen georganiseerd kunnen worden. Daarmee kunnen ouderen en mensen met beperkingen zo gewoon mogelijk leven en meedoen. Bezoekers vinden op het themaplein tien vernieuwende projecten met aandacht voor domotica, levensloopbestendig bouwen en aanpassing van de woonomgeving komen aan bod. De zes betrokken kennisinstituten organiseren dagelijks seminars over nieuwe mogelijkheden.

Focus op energie op themaplein en Passief Huis.
Meer dan ooit is duurzaamheid een onderwerp van belang. Op het Themaplein Energie & Duurzaamheid laat SenterNovem de nieuwste ontwikkelingen en technologieën zien. De projecten zijn gericht op duurzame energievoorziening en reduceren van CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving. Alle projecten sluiten aan op de kabinetsplannen om in 2020 energieneutraal te bouwen. Op dit themaplein zijn tevens de genomineerde innovatieve energiezuinige bouwprojecten van de Nationale Energie Toekomst Trofee te zien, een prijs opgezet in opdracht van de ministeries EZ en VROM.

De aandacht voor energiezuinig en duurzaam bouwen gaat verder dan het themaplein. Tevens bouwt de Stichting PassiefHuis Holland een heus passief huis op de beursvloer. Nederlandse producenten laten hiermee zien hoe woningen energiezuiniger kunnen functioneren. Denk daarbij aan praktische onderdelen als kozijnen, isolatiemateriaal, beglazing, maar ook aan energie-efficiënte installaties, zonne-energie en bouw-methoden die het passiefhuisconcept ondersteunen. Energiebesparing door reductie van de energievraag in zowel nieuw- als bestaande bouw zal de komende jaren aan belang winnen. Tijdens het bijbehorende congres gaan o.a. architecten uit binnen- en buitenland in op aansprekende energiezuinige projecten.

Urban Design Select

Actualiteit in Nieuwsstudio en congres
De Nieuwsstudio biedt dagelijks spraakmakende discussies, interviews met hoofdrolspelers in de woningbouw en verrassende project- en productpresentaties. BouwKennis presenteert er nieuwe onderzoeksresultaten. Een echt kennisplatform biedt de BouwRAI met de grote hoeveelheid specialistische seminars en congressen. Het overzicht staat op www.bouwrai.nl.

Architectuurprijs voor gebruik baksteen
Met de uitreiking van de Daas Baksteen Architectuurprijs 2008 krijgt de beste architectonische toepassing van baksteen extra aandacht. 65 projecten dingen mee naar de prijs die op de eerste BouwRAI dag wordt uitgereikt door Eelco Brinkman.

Gratis toegang via www.bouwrai.nl
Als vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling richt de BouwRAI zich vooral op woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten, gemeenten, provincies, bouwondernemingen, installateurs, advies- en ingenieursbureaus. Zij kunnen gratis toegang krijgen tot de beurs door zich voor te registreren op www.bouwrai.nl. Zij ontvangen dan per e-mail een bevestiging, waarmee de gratis toegangsbadge op te halen is bij de entree. De toegangsprijs aan de kassa bedraagt ¤ 25,-.

BouwRAI 2008 is van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april 2008 dagelijks geopend van 10.00 - 17.30 uur in Amsterdam RAI. Op de site is bovendien een volledig overzicht van alle seminars, deelnemers en innovaties te vinden.

Amsterdam, 25 januari 2008


Noot voor de redactie (