BouwRai


Themaplein Woon-Zorg-Welzijn

INNOVATIES VOOR LANGER ZELFSTANDIG WONEN OP BOUWRAI 2008

'Woon-Zorg-Welzijn' is één van de speerpunten van de komende BouwRAI. Op het vakevenement zijn vele innovaties te vinden waarmee mensen met beperkingen langer zelfstandig kunnen wonen. Op het themaplein 'Wonen-Zorg-Welzijn' zijn vernieuwende woonzorgprojecten te vinden. De getoonde innovatie oplossingen krijgen verdieping in zeven seminars. Daarmee is BouwRAI interessant voor iedereen die betrokken is bij de bouw, ontwerp, financiering en bestuur van zorginstellingen. Initiatiefnemers van dit themaplein en de seminars zijn, naast de BouwRAI, zes kennisinstituten waaronder Vilans en WoonZorg Nederland. BouwRAI 2008, het vakevenement voor woningbouw en wijk-ontwikkeling, vindt plaats van 1 tot en met 3 april 2008 in Amsterdam RAI.

Ouderen en mensen met een lichte beperking hebben de voorkeur om zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen vertrouwde huis te blijven wonen. Voor wie dat niet meer kan, wordt steeds meer gestreefd naar een kleinschalige woonomgeving die de thuissituatie benadert.

Bijzondere woonzorgprojecten
Tien innovatieve voorbeelden presenteren zich op het themaplein 'Wonen-Zorg-Welzijn. Zo is er het project De Hogeweyk in Weesp, een wijk met kleinschalige groeps-woningen, ingericht naar zeven leefstijlgroepen. De bewoners mogen kiezen welke leefstijl het beste bij hen past waaronder Stads, Cultureel of Huiselijk. De inrichting en vormgeving van de woningen en de directe woonomgeving is hierop ingericht. Een tweede voorbeeld is het project Personenalarmering Plus dat in de wijk Osdorp in Amsterdam aangeboden wordt. Deelnemers krijgen een domoticapakket variërend van actieve personenalarmering tot licht-comfortsysteem. Voor opvolging zorgt een buurtzorgteam. Het innovatieve WoonVitaal-concept is toegepast in het project Ten Bijgaerde In Oosterwijk. Dit bouwconcept voorziet in versneld ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van wooncomplexen voor senioren en mensen met een functiebeperking. Bij verandering aan woonbehoeften zijn de woningen gemakkelijk om te bouwen. Van alle projecten zijn partijen aanwezig voor vragen en informatie. De betrokken zes kennisinstituten bij dit thema zijn Vilans, WoonZorg Nederland, Provincie Gelderland, SKW Certificatie, wdtm, Stichting Expertel en StudieArena Zorg & Wonen.

7 seminars: van domotica tot woonomgeving
De seminars gaan dieper in op de oplossingen voor langer zelfstandig wonen: van levensloopbestendig bouwen tot het toepassen van innovatieve domoticasystemen. De onderwerpen gaan verder dan de woonruimte zelf: ook de woonomgeving en de invloed van overheidsbeleid en marktontwikkelingen komen aan bod. De seminaronderwerpen:

- Woonzorgcombinaties voor mensen met dementie
- De Domoticatoets en de doorzonscan

- Flexibel en levensloopbestendig (ver)bouwen
- Verplaatsbare Domotica

- Zorgvernieuwing door toepassing van Domotica
- Keuzes rond domotica

- Toe- en uitgankelijkheid van de woning en de woonomgeving

Gratis toegang via www.bouwrai.nl
Een overzicht van alle getoonde projecten, seminarprogramma's en exposanten is te vinden op www.bouwrai.nl. BouwRAI richt zich op het tonen van technische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken in de woningbouw. Andere themapleinen richten zich op Energie & Duurzaamheid, Veiligheid en Inventieve Bouwoplossingen. De presentatie Urban Design Select biedt een uitgebreid aanbod voor inrichting van de woonomgeving. Op BouwRAI 2008 staan circa 300 deelnemende bedrijven en organisaties.

Wie zelf de nieuwste ontwikkelingen in woonzorg wil ontdekken, krijgt gratis toegang tot de BouwRAI na voorregistratie op www.bouwrai.nl. De toegangsprijs aan de kassa bedraagt ¤ 25,-. BouwRAI 2008 is van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april 2008 dagelijks geopend van 10.00 tot 17.30 uur in Amsterdam RAI.

Amsterdam, 5 februari 2008


Noot voor de redactie (