Amsterdam RAI

Innovatie rode draad door BouwRAI 2008

12 feb 2008

De woningbouw ziet zich geconfronteerd met een groeiend aantal maatschappelijke vraagstukken. BouwRAI 2008 wil laten zien welke concrete oplossingen voorhanden zijn. Dat tonen bijvoorbeeld de voorbeeldprojecten op vier themapleinen Wonen-Zorg-Welzijn, Energie & Duurzaamheid, Inventieve Bouwoplossingen en Veiligheid. De woonomgeving komt aan bod in de speciale presentatie Urban Design Select. Vooraanstaande organisaties als PSI Bouw, de Regieraad Bouw, Syntens, SenterNovem, Speerpunt Bouw, SVE, Vilans en Woonzorg Nederland zijn aanwezig om hun kennis en ervaringen te delen op de beursvloer, in seminars en in de Nieuwsstudio. Voor de beste innovaties is er de BouwRAI Innovatieprijs. BouwRAI 2008, het vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling, vindt plaats van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april in Amsterdam RAI.

Ook vanuit exposanten zijn er vele presentaties gericht op innovatie. Het paviljoen âArchitectuur & Innovatieâ toont nieuws qua vormgeving en toepassing van producten en materialen. Op het themaplein Veiligheid staan, in samenwerking met brancheorganisatie VEBON, innovatieve concepten en producten voor (brand-)veiligheid en beveiliging centraal. Het SVE-paviljoen staat in het teken van duurzame kwaliteit en gezondheid in de bouw. Het nieuwe Speerpunt BOUW presenteert zich als onderzoekskoepel van de bouwfaculteiten van de technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Twente. De ambitie van Speerpunt BOUW is dat de bouw beter, sneller, flexibeler, transparanter en innovatiever met onderzoeksresultaten werkt.

De meest opvallende innovatieve projecten en producten op de beursvloer zijn genomineerd voor de BouwRAI Innovatieprijs. Bezoekers kunnen ze zelf ontdekken door de Innovatieroute te volgen. BouwRAI kent circa 300 deelnemende bedrijven, variërend van leveranciers van producten, concepten en diensten voor woningbouw tot architectenbureaus en kennisinstituten.

Themaplein Inventieve Bouwoplossingen
Gebruikers geven steeds meer de doorslag in hoe en wat er gebouwd wordt. Dat maakt het belangrijk dat bedrijfsleven en bouwonderwijs beter op elkaar zijn afgestemd en zo bijdragen aan inspirerend opdrachtgeverschap. Met deze visie richten Regieraad Bouw, PSI Bouw en Syntens het nieuwe themaplein Inventieve Bouwoplossingen in. Aan de hand van de dagthemaâs âDe nieuwe generatie in de bouwâ, âBouwen voor gebruikersâ en âToekomstvisie bouwsectorâ laten zij bijzondere voorbeelden zien.

Energie groter thema op BouwRAI
Meer dan ooit is duurzaamheid een onderwerp van belang. Dat is te zien bij het themaplein Energie & Duurzaamheid, de bouw van een echt PassiefHuis en de toename van exposanten op dit gebied. Op het themaplein zijn er de genomineerde energiezuinige bouwprojecten van de Nationale Energietoekomst Trofee van VROM te zien. Ook zijn er voorbeelden van Frisse Scholen met een goed binnenmilieu, (No) Flat Future voor herontwikkeling van laagbouwflats en projecten voor energieneutrale woningen. Alle projecten sluiten aan bij het kabinetsplan âSchoon en Zuinigâ. In het gebouwde PassiefHuis laten twintig Nederlandse producenten zien hoe woningen energiezuiniger kunnen functioneren met de juiste producten, materialen en bouwmethoden.

Kwaliteit van wonen centraal in zorgsector op themaplein Op het Themaplein Wonen-Zorg-Welzijn laten toonaangevende projecten zien hoe zorg en welzijn om het wonen georganiseerd kunnen worden. Daarmee kunnen ouderen en mensen met beperkingen zo gewoon mogelijk leven en meedoen. Bezoekers vinden op het themaplein dertien vernieuwende projecten en concepten met aandacht voor domotica, levensloopbestendig bouwen en aanpassing van de woonomgeving. De zes betrokken kennisinstituten organiseren dagelijks seminars.

Woonomgeving op Urban Design Select
Wijkontwikkeling wint aan belang binnen de woningbouw. Onder de noemer van Urban Design Select laten 40 exposanten de laatste concepten en producten voor de woonomgeving zien. Seminars over o.a. groen in de gebouwde omgeving en eenduidigheid bij de inrichting van de openbare ruimte zorgen voor verdieping.

Van onderzoeksresultaat tot CO2-wedstrijd
Discussiëren met en luisteren naar spraakmakende personen uit bouw en vastgoed waaronder Eelco Brinkman (Bouwend Nederland) en Mick Eekhout (TU Delft). Het kan dagelijks in de Nieuwsstudio. Alle BouwRAI-themaâs komen aan bod, aangevuld met de onderwerpen: nut en noodzaak van innovaties en de aandacht voor de eindgebruiker. Bovendien presenteert Bouwkennis er verrassende onderzoeksresultaten.

Als echt kennisplatform biedt de BouwRAI meer dan 20 seminars, georganiseerd door toonaangevende organisaties en bedrijven uit de woningbouw. Bijzonder is de uitreiking van de Daas Baksteen Architectuurprijs 2008 door Eelco Brinkman voor de beste architectonische toepassing van baksteen. Echt aan de slag gaan de deelnemers van het Do-it! Congres âBouwen en renoveren om CO2-neutraal te wonenâ van DEWP en Vereniging EspritHuis. Zij gaan in wedstrijdteams aan de hand van reële ontwerpopgaven na hoe te komen tot CO2-neutrale woningen. Het overzicht van alle bijeenkomsten staat op www.bouwrai.nl â seminars.

Gratis toegang via www.bouwrai.nl
Als vakevenement voor woningbouw en wijkontwikkeling richt de BouwRAI zich op woningcorporaties, projectontwikkelaars, architecten, gemeenten, provincies, bouwondernemingen, installateurs, advies- en ingenieursbureaus. Zij krijgen gratis toegang bij voorregistratie op www.bouwrai.nl. De toegangsprijs aan de kassa bedraagt ⬠25,-. BouwRAI 2008 is van dinsdag 1 tot en met donderdag 3 april 2008 dagelijks geopend van 10.00 â 17.30 uur in Amsterdam RAI. Op de site is een overzicht van alle seminars, themapleinen, deelnemers en innovaties te vinden.

Noot voor de redactie (