Gemeente Lochem


Zorg voor oorlogsmonument Somerset helpt scholieren herdenken

Dinsdag 1 april 2008 vindt de jaarlijkse overdracht van het oorlogsmonument aan de Somerset plaats. Sinds 1988 verzorgen eerstejaars leerlingen van het Staring College dit monument waarna deze taak na een jaar overgedragen wordt aan een nieuwe eerste klas. De overdracht begint met een plechtigheid bij het monument waar de leerlingen een krans leggen, een minuut stilte in acht nemen en het Wilhelmus zingen. Vervolgens is er een bijeenkomst met de leerlingen in de voormalige Synagoge. Daar luisteren zij naar toespraken van afgevaardigden van het college, de Stichting Februari 1941 en het Staring College.

De adoptie van het oorlogsmonument door de leerlingen van het Staring College is een initiatief van de "Stichting Februari 1941". Deze landelijke stichting is opgericht om dankbaarheid te tonen voor de Nederlandse bevolking die in een indrukwekkende massabetoging tegen de nazi-bezetting, tijdens de Februaristaking in 1941, opkwam voor haar onderdrukte medeburgers.

Actie ´Adopteer een monument´
De landelijke actie wordt georganiseerd onder de noemer "Adopteer een Monument" en is erop gericht om scholieren in de leeftijd van 10-12 jaar of 12-14 jaar bestaande verzets- of oorlogsmonumenten te laten adopteren. Gedurende een periode van 15 jaar dragen leerlingen de verzorging van het monument jaarlijks over aan een volgende groep leerlingen van het Staring College. Voor deze adoptie heeft de Stichting Februari 1941 een fonds gesticht waaruit de school jaarlijks een financiële bijdrage krijgt. De Stichting wil leerlingen via deze actie vertrouwd maken met de geschiedenis die achter "hun" monument ligt en wil ze een inzicht geven in de wezenlijke waarde van het begrip "vrijheid" zodat zij dat begrip ook leren vertalen in de termen van het heden.

Een herinnering aan gevallen Britse soldaten
Het monument aan de Somerset in Lochem dateert van 1988 en is een ontwerp van de heer W.Th. Geerdink. De onthulling werd op 22 juni 1988 verricht door de Commissaris van de Koningin van de Provincie Gelderland. Somerset herinnert Lochem aan de gevallen Britse soldaten die onze gemeente hebben bevrijd. De naam "Somerset" is afgeleid van het 4de bataljon van het regiment "Somerset" Light Infranty dat op 1 en 2 april 1945 een groot aandeel had in de bevrijding van Lochem. In overleg met de Historische Vereniging heeft het college van B&W in 1987 besloten dat een deel van het vroegere traject van de trambaan zich het beste leende voor vestiging van de naam "Somerset".

Programma overdracht monument
Het openbare programma voor dinsdag 1 april 2008 ziet er als volgt uit:

Verzamelen
13.45 - 14.00 uur verzamelen op de hoek Zwiepseweg/ Staringweg te Lochem Stille tocht
14.00 uur stille tocht naar het monument
(krans en leerlingen voorop, genodigden/ouderen daarachter) Plechtigheid
14.05 - 14.30 uur na aankomst bij het monument:


* declamatie/ zang/ muziek en toelichting verzorgt door leerlingen en docent Staring College
* hoornblazer speelt Last post

* 1 minuut stilte

* Wilhelmus (tijdens het zingen worden de vlaggen gehesen door twee leerlingen van het Staring College)
* einde van de plechtigheid bij het monument.