Nederlandsch Octrooibureau

tarieven te wijzigen

Het EPO heeft besloten om haar tarieven te wijzigen

Zoals u wellicht heeft vernomen, heeft het EPO (European Patent Office) besloten om haar tarieven met ingang van 1 april 2008 en wederom met ingang van 1 april 2009 te wijzigen. Hoewel deze wijzigingen over het algemeen worden beschouwd als wijzigingen in verband met inflatie, willen wij uw aandacht erop vestigen dat ze betrekking hebben op de te betalen conclusietaksen (claims). Zowel de omschrijving van de zaken waarvoor deze taksen verschuldigd zijn als het bedrag per conclusie zijn als volgt gewijzigd:


1. Terwijl u in het verleden voor de 11e en elke volgende conclusie moest betalen, hoeft u vanaf 1 april 2008 alleen de conclusietaksen te betalen voor de 16e en elke volgende conclusie.


2. Het bedrag dat u voor elke zodanige conclusie moet betalen, zal aanzienlijk hoger worden, namelijk van â¬45 naar â¬200.

Wij adviseren u het navolgende:


1. Indien mogelijk moet u trachten om na 1 april 2008 niet meer dan 15 conclusies in Europese octrooiaanvragen op te nemen.


2. Als u uw verzameling conclusies zoveel mogelijk heeft teruggebracht maar nog wel meer dan 15 conclusies heeft, dan kunt u ons vragen om nadere wijzigingen door te voeren om zodoende het aantal conclusies te beperken. In Europa is afhankelijkheid van meerdere octrooiconclusies toegestaan en daarom kunnen wij soms het aantal conclusies verminderen in vergelijking met het aantal dat in andere rechtgebieden nodig is.


3. Als u verscheidene verzamelingen octrooiconclusies heeft die duidelijk betrekking hebben op verschillende uitvindingen, dan moet u dat aangeven omdat we kunnen beslissen dat geen conclusietaksen voor de tweede en verdere uitvinding hoeft te worden betaald bij het indienen van de aanvraag. Teneinde uw mogelijkheid open te houden om in een later stadium van de procedure een of meerdere afgesplitste aanvragen in te dienen, moeten wij dan het onderwerp van de conclusies waarvoor geen taksen zijn betaald onder de omschrijving brengen, tenzij het 100% zeker is dat dit onderwerp reeds onderdeel van de omschrijving vormt.

Let u er wel op dat het EPO heeft besloten om de conclusietaksen vanaf
1 april 2009 zodanig verder te wijzigen dat de conclusietaks voor de 51ste en elke daaropvolgende conclusie â¬500 zal bedragen. Hierbij treft u kopieën van besluiten CA /D 16/07 en CA /D 15/07 van het EPO aan van 14 december 2007, waarin deze wijzigingen die op 1 april 2008 en respectievelijk op 1 april 2009 van kracht worden, in detail zijn beschreven.

Als u vragen heeft, neem dan contact met ons op. E-mail: info@octrooibureau.nl