Gemeente Deventer

Wegwijsdag in Deventer

De gemeenteraad organiseert op dinsdag 1 april 2008 in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) het project `Wegwijs op het gemeentehuis'. Aan dit project doen ongeveer tachtig HAVO 4 - leerlingen van het Etty Hillesum Lyceum mee. Zij gaan zich een dag lang op het gemeentehuis bezighouden met lokale politiek. Zij doen dit door concrete plannen te bedenken in het kader van het thema `Duurzaamheid'. De gemeenteraad heeft hiervoor een bedrag van EUR 1500,- vrijgemaakt.

Het doel van het project `Wegwijs op het gemeentehuis' is jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan. Tijdens de werkdag op het gemeentehuis voeren de leerlingen gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen op het gebied van `Duurzaamheid'. Deze confrontatie draagt ertoe bij dat de leerlingen hun projectvoorstellen om EUR 1500,- te besteden goed kunnen onderbouwen.

Uitvoering project

's Avonds adviseren de leerlingen in een jeugdgemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van dit bedrag. Het project dat met een meerderheid van stemmen wordt aangenomen voert de gemeente uit. Een unieke kans dus om als jongere daadwerkelijk invloed uit te oefenen op het gemeentebeleid.

De werkdag duurt van 9 tot 21 uur. Wethouder milieu Gerrit Berkelder geeft het startsein en heet de leerlingen welkom. De jeugdgemeenteraadsvergadering begint om 19 uur en wordt voorgezeten door burgemeester Heidema. Belangstellenden zijn 's avonds van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen.

Wegwijs voor basisscholen

De Deventer gemeenteraad vindt betrokkenheid van inwoners bij het bestuur erg belangrijk. Hiervoor wil de raad graag de bekendheid van de gemeenteraad vergroten onder verschillende doelgroepen, waaronder jongeren. Naast de Wegwijsdag voor bovenbouwleerlingen van de middelbare school, wordt dit schooljaar ook op twee basisscholen een kennismakingsproject georganiseerd. In april maken de leerlingen van groep 8 van de Hovenschool kennis met lokale politiek en in mei wordt de kennismaking georganiseerd voor de leerlingen van groep 8 van de Sancta Maria.

Publicatiedatum: 18-3-2008
foto van de publieke tribune in de Raadzaal

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 18 maart 2008