Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Denksport krijgt blijvende plaats in Hilversum

Op dinsdag 1 april worden op het C&A Plein in Hilversum in de open lucht tussen 16.00 en 18.00 uur twee vaste schaaktafels en een damtafel feestelijk in gebruik genomen. De officiële inwijding van de tafels is rond 17.00 uur en gebeurt ondermeer door Internationaal Meester (schaken) Hans Böhm en vijfvoudig Nederlands kampioen dammen Kees Thijssen. Zij spelen tegen iedereen die dat wil en deelnemers hebben altijd prijs! Daarnaast voert wethouder (denk)sport Jan Rensen het woord.

'In landen om ons heen is schaken en dammen in de open lucht een fenomeen', aldus Hans Böhm. 'Op vele dorpspleinen en in parken wordt hartstochtelijk gespeeld. Ook toeschouwers doen mee, geven ongevraagd advies en maken het spel tot een levendig gebeuren. Ik zie het vaak in het buitenland en het is prachtig.' Dit fenomeen zal vanaf 1 april ook in Hilversum te zien zijn.

De tafels krijgen een blad van natuursteen met kleurcontrasten: glimmend zwart en mat grijs. Bij elke tafel komen twee stoelen met een houten zitting en alles wordt verankerd in de grond. De tafels en stoelen sluiten aan bij het plein en komen in een ongedwongen opstelling te staan, niet in een rijtje. Damschijven en schaakstukken kunnen zelf meegenomen worden of zijn tegen een borg af te halen bij Lunchroom van Drimmelen of bij Plantage Boekhandel Voorhoeve.

Eeuwige herinnering aan NK schaken
De tafeltjes worden aangeboden als een blijvende herinnering aan de drie Nederlands Kampioenschappen schaken die in Hilversum zijn gehouden. Het derde (en voorlopig laatste) NK Schaken in Hilversum is van 2 tot en met 13 april. De namen van de sponsors TCN Media Park, Kroymans en de stichting kwamUtegen worden ingegraveerd in de tafels. Daarnaast heeft Nike ook bijgedragen aan de totstandkoming van deze denksporttafels voor Hilversum.

De loting van het Nederlands Kampioenschap Schaken vindt op dezelfde dag plaats in de Burgerzaal van het Raadhuis van Hilversum van 14.30 uur - 15.30 uur. Aanwezigen kunnen daarna verhuizen naar de ingebruikname van de speeltafels.

---