Gemeente Overbetuwe


Feestelijke opening supersonische VIP 1 april in Elst!
---

Op 1 april start de proef voor de inzameling van kunststof verpakkingen. De proef vindt plaats op het Europaplein in Elst. De inzameling van deze verpakkingen is uniek, omdat er gebruik wordt gemaakt van een onbemande, supersonische inzamelmachine. De machine krijgt de naam: VIP (VIP = Verpakkingen Inzamel Plaats voor blikjes, petflesjes en overige kunststof verpakkingen). Om 13.00 uur wordt de VIP feestelijk in gebruik genomen.

Ook wordt de mogelijkheid geboden om lege drankenkartons (melk- en sappakken) op deze nieuwe locatie in te leveren. Deze ondergrondse container staat naast de ondergrondse containers waar glas en blik ingezameld wordt,
Overbetuwe is daarmee de eerste gemeente in Nederland die op deze wijze de brede fractie van kunststof verpakkingen gaat inzamelen. Als de proef slaagt, worden er in de toekomst nog vijf VIP-locaties bij supermarkten geplaatst.
Alle inwoners kunnen dus vanaf 1 april alle lege verpakkingen gescheiden inleveren op het Europaplein in Elst. Er staan op deze locatie ondergrondse containers voor de inzameling van flessenglas, conservenblikken en drankenkartons. Daarnaast kunnen de drankenblikjes en petflesjes ingeleverd worden aan de voorkant van de VIP. De achterkant van de VIP is bedoeld voor het inleveren van alle overige kunststof verpakkingen.
Het blik en de petflessen die men bij de VIP inlevert worden gescand, zo ontstaan er schone afvalstromen die zorgen voor hogere opbrengsten en geen dure scheiding achteraf. Nog een uniek kenmerk van de VIP is dat het afval samengeperst wordt, dit levert een kostenbesparing op in de logistiek. Een win-win situatie voor het milieu en de inwoners. Daarnaast kunnen inwoners die hun drankblikjes en petflesjes inleveren bij de VIP wekelijks ook nog eens leuke prijzen winnen. Voor een ingeleverde verpakking krijgt men een uniek nummer dat op een bonnetje afgedrukt wordt. Wekelijks worden er leuke prijzen verloot onder deze nummers.
De gemeente Overbetuwe wil een goed voorzieningenniveau voor verpakkingsafval realiseren. Dit moet resulteren in een nog betere scheiding van het verpakkingsafval en een hoog servicegehalte voor de burger. Met deze aanpak wil de gemeente een positieve bijdrage leveren aan het duurzaam hergebruiken van grondstoffen.

Een folder over de werking van de VIP is verkrijgbaar bij de gemeentehuizen en de milieustraten.