Gemeente Groningen

Gemeentelijke subsidie voor energiescans en groene daken

Vanaf 1 april kunnen ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf subsidie aanvragen voor een energiescan. Daarnaast kunnen particulieren subsidie aanvragen voor een groen dak. Gisteren heeft de gemeenteraad ingestemd met een aanpassing van de Algemene Subsidieverordering. Daarmee is de weg vrij voor deze maatregel die bijdraagt om van Groningen de duurzaamste stad van Nederland te maken. Duurzaam in Groningen staat voor energie besparen en investeren in een goede leefomgeving. Door de aanleg van groene daken te stimuleren wordt de stad `groener' en met energiescans kunnen ondernemers energie en geld besparen. De gemeente wil dat vooral bewoners van gebieden met weinig groen, zoals de binnenstad, kiezen voor groene daken. In die gebieden is het rendement van groene daken hoog.

Particulieren en ondernemers kunnen de subsidie vanaf 1 april (geen grap) aanvragen bij de gemeente Groningen. Bij het verlenen van de subsidie geldt het principe `wie het eerst komt, die het eerst maalt' vanaf 1 april 2008. De aanvragen worden getoetst op een aantal voorwaarden.

Voorwaarden subsidie groen dak
De subsidie voor een groen dak kan aangevraagd worden door particulieren, een vereniging van eigenaren, wijkverenigingen of particuliere eigenaren van verschillende woningen. De subsidie is EUR 30,- per m2, de maximale subsidie is EUR 1500,- per aangevraagd object en de subsidie is nooit meer dan 90% van de totale kosten. De minimale oppervlakte van het groene dak is, exclusief terrassen of paden, 6 m2. Het groene dak moet in overeenstemming met de bestaande (bouw)regelgeving worden aangelegd. Verder moet het groene dak minstens drie lagen hebben: een wortelkerende laag, een substraatlaag en een vegetatielaag.

Voorwaarden subsidie energiescan
De subsidie voor een energiescan kan aangevraagd worden door een MKB-bedrijf en voor een bedrijfsverzamelgebouw door de eigenaar of exploitant. De energiescan moet door een erkend bedrijf uitgevoerd worden en de aanvraag moet voor de uitvoering van de scan ingediend zijn. De subsidie is maximaal EUR 3.000,- per MKB-bedrijf en is 75% van de kosten voor de uitvoering en rapportage van een energiescan, verminderd met de omzetbelasting (BTW).

Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen van de subsidies staat op de website www.duurzaamstestad.groningen.nl.