Gemeente Nijmegen

Persbericht

Datum 27 maart 2008 Nummer persbericht 080327R

Weekendafsluiting Oosterhoutsedijk: ruim baan voor de recreant

Gemeente Nijmegen geeft de recreant op de Oosterhoutsedijk-Waaldijk in de weekenden ruim baan. Van 1 april tot 1 oktober en van 10.00 uur 's ochtends tot 18.00 uur 's avonds weert de gemeente al het gemotoriseerde verkeer op deze dijk. Wandelaars, hardlopers, fietsers en recreanten op skeelers kunnen die uren gebruiken om veilig en in alle rust te genieten van het dijk- en polderlandschap in dit deel van de Waalsprong. De eerste afsluiting is op zaterdag 5 april.

Bezien vanaf Lent geldt de afsluiting voor het dijkgedeelte ter hoogte van de Zaligestraat tot voorbij de plas Waaienstein Kolk nabij de afslag Groenestraat. Om te voorkomen dat het gemotoriseerde verkeer toch de dijk op rijdt, worden op alle toevoerwegen duidelijke waarschuwingsborden geplaatst. De afsluiting geldt uitsluitend voor de zaterdag en de zondag. Op feestdagen die vallen op een doordeweekse dag wordt de dijk niet afgesloten.

Het afsluiten gebeurt met twee hekken in beide rijrichtingen, die over de dijk worden gedraaid. De tussenruimte is voldoende breed voor personen en fietsen maar te smal voor gemotoriseerd verkeer. 's Avonds draaien de hekken weer open, net als bij calamiteiten overdag. Daarover heeft de gemeente Nijmegen duidelijke afspraken gemaakt met de hulpdiensten.

Tot de afsluiting is twee jaar geleden besloten. Stichting Meldpunt Wegafsluitingen heeft destijds bezwaar aangetekend tegen dit besluit. In 2007 achtte de rechtbank in Arnhem dit bezwaar gegrond; de rechter vond dat Nijmegen de afsluiting onvoldoende onderbouwde. Reden voor Nijmegen om in 2007 af te zien van afsluiting.

Met het nieuwe Collegebesluit is dat bezwaar van tafel oordeelde de rechter op 13 maart van dit jaar. Nijmegen heeft in voldoende mate aan kunnen tonen dat de aantasting van het karakter of de functie van de dijken zwaarder weegt dan een onbeperkte toegankelijkheid voor motorvoertuigen.

Dat de recreatieve functie van de dijk in het weekend zwaar weegt, illustreerde de gemeente met de resultaten van een telling. Waar op werkdagen 300 fietsers gebruik maken van de dijk, groeit dat aantal op zondagen naar 1900. Het aantal automobilisten is op werkdagen 1400 tegen 1600 op zondagen.



Gemeente Nijmegen