1 april belangrijke dag voor Beukorkest Beukorkest op Pinkpop

Première in de Effenaar
Start Nederlandse tour in April
Presentatie Debuut CD Kleine Hausmeister
Beukorkest op Pinkpop!

EINDHOVEN - Het avontuur vervolgt. In de eerste twee aprilweken van 2008 zal de gloednieuwe karavaan van het Beukorkest weer langs de Nederlandse poppodia trekken. Geen gewest blijft gespaard. Want er is honger naar meer muziekmozaïek van deze 15-koppige gelegenheidsformatie rondom Stuurbaard Bakkebaard en Rik van Iersel. Dit jaar weer een totaal andere bezetting met de meest uiteenlopende muzikanten. Bovendien staat het Beukorkest ook op Pinkpop 2008.

Beukorkest 2008 is een productie van Muzieklab Brabant i.s.m. De Effenaar. Beukorkest wordt mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten.

Beukorkest laveert tussen harde rock, avant-garde, elektronische muziek, noise, punk, americana, beeldende kunst, trash, funk, spoken word, blues, jazz, pop en alles daar tussenin en omheen. Een spannend improvisatieproject waarbij de artiesten tot 4 dagen vóór de tour nog nooit of amper samengespeeld hebben. Dit resulteert in twee uur nieuw, rauw repertoire zonder gelikte perfectie.

Vaste spil zijn Stuurbaard Bakkebaard en veelzijdig kunstenaar Rik van Iersel. Tel daar (ex-)leden van bands als Urban Dance Squad, dEUS, YOTR, Motorpsycho, Buscemi, De Kift, Blurt, The Fury, Anouk en Krang bij op en je weet simpelweg niet wat je kunt verwachten. En dat kan ook niet, want Beukorkest is altijd anders. Overdonderend zacht en spannend hard. Beukorkest veroorzaakt. Zien is weten.

Samenstelling Beukorkest april 2008
Rik van Iersel drums, gitaar, decor, visuals Marc Koppen drums
Timo van Veen stem, gitaar Onno Kortland contrabas, stem André Manuel stem, gitaar, toetsen
Bart Maris trompet Richard Nobels gitaar, banjo Siem Nozza bas, elektronica Amin zang/stem/poezie
Patrick Votrian trombone, bastuba, sousafoon René van Barneveld gitaar, pedal steel Marc Constandse bandoneon, percussie Hakon Gebhardt stem, banjo, gitaar Ted Milton saxofoon, stem
DJ DoNotAsk, draaitafels Heet Brood tosti's
Theo van Rock geluidstechniek Michael May projecties en lichtontwerp

Beukorkest is het resultaat van een lange, vriendschappelijke samenwerking tussen Stuurbaard Bakkebaard en beeldend kunstenaar Rik van Iersel. Muzikanten en bands worden uit elkaar getrokken en opnieuw samengevoegd tot een muzikale collage. Uiteenlopende genres kruisen zich en vormen op basis van elkaars inspiratie een nieuw uitgangspunt.

Vanaf '98 openen de Stuurbaarders regelmatig buitenlandse exposities van Rik van Iersel. De gezamenlijke tours inspireren de kunstenaar voor zijn comic-reeks 'Slump Stories' en resulteren in een sterke muzikale verbondenheid.

De samenwerking tussen Rik en Stuurbaard krijgt in 2002 een vervolg met het expo/muziekproject 'Add Instant Life'. Bewegende graphics worden gecombineerd met live muziekperformances. Onder anderen Mark E. Smith (The Fall) en Thurston Moore van Sonic Youth werken hier aan mee. Onder de naam 'Transparancy Wolk' verhevigt de samenwerking en met artiesten als André Manuel en René van Barneveld (Urban Dance Squad) ontstaat het Stuurbaard Rik Project. De basis voor Beukorkest is gelegd.

Het idee wordt gevoed om met extra muzikanten meer tijd te nemen om elkaar te inspireren tot het ontwikkelen van collageachtige structuren. Een experimenteel proces waarin improvisatie en dynamiek centraal staan. Bands worden geadopteerd, muzikanten geleend, agenda's naast elkaar gelegd en de tour gepland.

Tour Beukorkest 2008:
Dinsdag 1 april Effenaar, Eindhoven, première
Woensdag 2 april Paard van Troje, Den Haag
Donderdag 3 april 013, Tilburg
Vrijdag 4 aprilBurgerweeshuis, Deventer
Zaterdag 5 aprilBrogum, Zierikzee
Zondag 6 aprilDe Helling, Utrecht
Dinsdag 8 aprilMelkweg, Amsterdam
Donderdag 10 aprilVera, Groningen
Vrijdag 11 aprilPatronaat, Haarlem
Zaterdag 12 aprilBolwerk, Sneek
Zondag 13 aprilW2, Den Bosch

Meer info: www.beukorkest.nl + www.myspace.com/beukorkest CD info: titel: Kleine Hausmeister, Munich Records MRCD 296

Links: http://www.beukorkest.nl