Gemeente Zwartewaterland


GGD Regio IJssel-Vecht wil frisse lucht op scholen

Frisse start gezond binnenmilieu in
Zwartewaterland

Op 1 april start in Zwartewaterland het project 'Frisse scholen in Overijssel'. GGD Regio IJssel-Vecht en GGD Regio Twente, provincie, Astma Fonds en een aantal thuiszorginstellingen willen met het project 'Frisse scholen in Overijssel' aandacht vragen voor de kwaliteit van het binnenmilieu op basisscholen. Zwartewaterland is de eerste gemeente in de regio IJssel-Vecht die met dit project van start gaat.

'Frisse scholen in Overijssel' richt zich op het verbeteren van het binnenmilieu op basisscholen. Uit onderzoek is gebleken dat de lucht in klaslokalen in de meeste gevallen niet fris genoeg is. Dit leidt tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, dufheid en benauwdheid. Bovendien kunnen leerlingen en leerkrachten zich minder goed concentreren, waardoor de leerprestaties achteruit gaan. Gebrekkige ventilatie is vaak de belangrijkste oorzaak van een slechte binnenlucht.

Gedurende een week wordt de luchtkwaliteit in de school gemeten. Ook vindt er een eendaagse scan plaats door de GGD. De gemeente en de scholen ontvangen een rapportage van de resultaten en adviezen. De adviezen kunnen zowel gedragskundig als bouwkundig zijn. Ook wordt geadviseerd ten aanzien van schoonmaak en inrichting.

In Zwartewaterland nemen de volgende scholen deel aan het project: . obs De Vogelaar en de Maarten Lutherschool uit
Genemuiden
. cbs De Driemaster en gbs Op de Hoeksteen uit Hasselt . pcbs De Wijngaard uit Zwartsluis

-----------Einde bericht

Hasselt, 31 maart 2008
Voor nadere informatie:
J. Romkes, tel. 038 385 31 44
A. Landsman, communicatieadviseur, tel. 038 385 31 48