Voedsel en Waren Autoriteit

Vanaf 1 april betaalde herinspectie in ambachtelijke levensmiddelensector

31 maart 2008 - nieuwsbericht

Ondernemers die actief zijn in geregisteerde levensmiddelenbedrijven, krijgen vanaf 1 april 2008 te maken met een nieuw fenomeen: de kosten van herinspectie of herbemonstering naar aanleiding van een eerder genomen maatregel (waarschuwing of boeterapport) worden voortaan in rekening gebracht. Dit geldt alleen voor overtredingen op basis van de levensmiddelenwetgeving en dus niet voor de Drank- en Horecawet en de Tabakswet. De betaalde herinspectie komt voort uit Europese regelgeving.

De VWA geeft ondernemers die een schriftelijke waarschuwing hebben ontvangen de mogelijkheid om een herinspectie of herbemonstering te voorkomen. Ondernemers mogen schriftelijk aantonen welke acties zij hebben ondernomen om de overtreding op te heffen. Wanneer deze schriftelijke afhandeling als voldoende wordt beoordeeld, volgt geen herinspectie of herbemonstering en vanzelfsprekend ook geen doorberekening van de kosten. Deze mogelijkheid wordt niet geboden wanneer tijdens een inspectie een ernstige overtreding is geconstateerd en er een boeterapport is opgemaakt. Dan volgt altijd een herinspectie die in rekening wordt gebracht.

De wettelijk vastgestelde tarieven zijn: herinspectie EUR 85, herbemonstering EUR 165, herinspectie/herbemonstering EUR 225. Als uit de herinspectie of herbemonstering blijkt dat de ondernemer onvoldoende maatregelen heeft genomen om de overtreding op te heffen, kan de VWA naast het doorberekenen van de kosten voor de herinspectie of herbemonstering (wederom) overgaan tot het opmaken van een boeterapport of proces-verbaal.

Meer informatie: Webdossier interventiebeleid