Aan de redacties

Datum 25 03 08 Ons kenmerk 4350-46 Geachte heer/mevrouw, Doorkiesnummer 070 3407059 Op 1 april 2008, om 15.30 uur overhandigen mw. prof. dr. D.D.M. Braat, vice- Onderwerp voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), en prof. dr. J.A. Uitnodiging pers voor aanbie- Knottnerus van de Gezondheidsraad, twee adviezen over Screening aan minister ding adviezen Screening Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Sinds een jaar of vijf zijn verschillende vormen van screening in opkomst, zoals de health checks en total body scans. Ook komen er steeds meer zelftests op de markt, waarmee consumenten zichzelf kunnen (laten) screenen op ziekten, of risico's op ziekten. De verwachting is dat dit screeningsaanbod de komende jaren alleen maar groter wordt, omdat de wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen het mogelijk maken en omdat er vraag naar is.
De media brengen over het algemeen positieve verhalen, maar wetenschappers zijn een stuk kritischer over het nut, de veiligheid, gevolgen, en de kwaliteit van scree- ning. In Nederland bestaat niet voor niets de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO) die de burger moet beschermen.

Vanuit die achtergrond heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Gezondheidsraad(GR) en de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) om advies gevraagd. De minister wil van zowel de GR als van de RVZ weten, gezien vanuit beider expertise, wat de rol van de overheid moet zijn bij het toenemend aanbod van screening.

Programma
15.30 uur Welkom
Ontvangst in vergaderzaal minister A-541 Korte presentatie door prof. dr. H.R. Büller, lid GR Korte presentatie door mr. H. Bosma, lid RVZ Aanbieding adviezen door prof. dr. J.A. Knottnerus, voorzitter GR en mw. prof. dr. D.D.M. Braat, vice- voorzitter RVZ aan minister Klink Reactie van minister Klink Gelegenheid tot het stellen van vragen Gelegenheid voor interviews 16.30 uur Afsluiting


1

Graag nodig ik een vertegenwoordiger van uw redactie uit bij de aanbieding van de adviezen en de presentatie daarna aanwezig te zijn. Indien u om 15.30 uur aan- wezig wilt zijn bij de aanbieding van de adviezen dient u zich aan te melden bij mw. A. de Bruin van de Directie Voorlichting en Communicatie, tele- foonnummer 070-3406269 of E-mail a.d.bruin@minvws.nl Voor meer infor- matie kunt u terecht bij mw. A. Dees, 070-3407125 (projectsecretaresse). Voor vragen over voorlichting kunt u terecht bij de heer B. Kreemers, 070-3405854 (ad- junct algemeen secretaris RVZ).

Met vriendelijke groet,

Bert Kreemers, adjunct-algemeen secretaris


2