Provincie Limburg

Persberichten

Limburg ziet bevolkingsdaling als extra impuls
Reactie op advies 'Bevolkingsdaling; gevolgen voor bestuur en financiën' van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) en de Raad voor de financiële verhoudingen (Rfv)

De Provincie Limburg is ingenomen met het initiatief om de gevolgen van structurele bevolkingsdaling voor bestuur en financiën te analyseren. Hetgeen heeft geleid tot het advies van de raden. Dit sluit uitstekend aan bij de systematische manier waarop de Provincie Limburg de demografische voorsprong van Limburg aanpakt. In Limburg heeft men in het kader van bevolkingsdaling al de omslag gemaakt van keren en reageren naar meebewegen en anticiperen. De Provincie Limburg ziet de bevolkingsdaling als een extra impuls om te investeren in sociaal economische en ruimtelijke kwaliteit. Niet voor niets is demografische ontwikkeling een belangrijke verbindingslijn in het coalitieakkoord van het huidige College van Gedeputeerde Staten Investeren en Verbinden. Op de agenda staan concrete initiatieven op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, ruimtelijke beleid, volkshuisvestingsbeleid en mobiliteit. Daarmee ontwikkelt de Provincie samen met gemeenten en andere partners kennis en kunde om krimp om te zetten in kwaliteitsverbetering.

Gedeputeerde Odile Wolfs (verantwoordelijk voor de verbindingslijn demografie) en gedeputeerde Herman Vrehen (verantwoordelijk voor toezicht gemeentefinanciën) geven onderstaand beknopt hun reactie op het vandaag gepubliceerde advies.

Bevestiging

* In het advies zien we een bevestiging van onze opvatting dat structurele bevolkingsdaling vraagt om een krachtig investeringsbeleid gebaseerd op nieuwe beleidsmodellen die focussen op kwalitatieve groei in plaats van kwantitatieve groei;
* Daarnaast onderschrijven we de stelling dat gemeenten daarbij een belangrijke verantwoordelijkheid hebben die begint met de onderkenning van het vraagstuk. In dat kader hebben wij met de Rob/Rfv afgesproken om in mei een bijeenkomst met de Limburgse gemeenten te organiseren om het nu gepubliceerde advies te bespreken;

* De Provincie onderstreept dat ook het rijksbeleid over een breed front aangepast moet worden. Onder meer ten aanzien van de bestaande financieringsstromen. Zo wordt op basis van een binnenkort te verschijnen Limburgse analyse "Demografische voorsprong: Kwaliteitsslag onderwijs" het overleg met het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap gestart om het bekostigingssysteem voor het onderwijs aan te passen;
* De Provincie zet haar instrumentarium op het gebied van RO en gemeentefinanciën nu al in om gemeenten te wijzen op de noodzaak om de bevolkingsdaling als een zwaarwegende variabele te incorporeren in het beleid. Die lijn zal de komende tijd verder geïntensiveerd worden, maar dan op basis van constructieve bestuurlijke samenwerking met gemeenten zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in het Stedelijk Netwerk Zuid Limburg.

Teleurstelling
Op één punt is Limburg echter teleurgesteld in het advies. Namelijk in de conclusie dat het gemeentefonds (op dit moment) niet aangepast hoeft te worden aan de structurele bevolkingsdaling. Namelijk, meer dan de helft van de gemeenten in ons land raakt dit de komende tijd. De raden pleiten ons inziens terecht voor een omslag in denken. Maar helaas wordt die lijn niet consequent doorgetrokken voor het gemeentefonds. De Provincie Limburg wil betrokken worden bij het jaarlijkse onderzoek naar de verdeling van het gemeentefonds om expliciet aandacht te besteden aan de krimpgemeenten. Op basis daarvan moet de discussie over de noodzakelijkheid van aanpassing van het gemeentefonds volgens de Provincie Limburg opnieuw geopend kunnen worden.


1-4-2008 08:08