Gemeente Tilburg


1-4-2008
Tilburg investeert 1 miljoen in frisse scholen
Impuls voor binnenklimaat van scholen

Tilburg gaat het eenmalige budget voor zogenoemde frisse scholen vooral inzetten voor scholen die in 2008 en 2009 nieuw gebouwd worden. Wethouder Marieke Moorman van Milieu: "We richten ons nu vooral op nieuwbouwscholen omdat we hierin de nieuwste inzichten op het gebied van het binnenklimaat het beste kunnen meenemen. Op termijn streven we uiteraard naar een goed binnenklimaat op álle Tilburgse scholen. Hierover gaan we dan ook in gesprek met het Rijk en de schoolbesturen."

Goed binnenklimaat
Een frisse school is een school met een goed binnenklimaat. Uit landelijke onderzoeken blijkt dat in veel scholen het binnenklimaat slecht tot zeer slecht is. Het gaat dan bijvoorbeeld om onvoldoende kwaliteit van de lucht (CO2), stoorgeluid van buiten of van het ventilatiesysteem en een minder goed beheersbare temperatuur. De gemeenteraad heeft in het kader van de duurzaamheidimpuls voor 2008 een éénmalig budget van

1 miljoen beschikbaar gesteld voor frisse scholen. Besloten is om dit budget in te zetten voor de volgende nieuwbouwscholen: basisschool Thomas More (MFA Kruidenbuurt), basisschool de Stappen (MFA Theresia/Loven/Besterd), basisscholen Regenboog en Aboe el-Chayr (MFA Stokhasselt), Andreasschool, basschool St. Caecilia, basisschool de Vuurvogel en de uitbreiding van het Beatrixcollege. Hierbij wordt vooral de luchtkwaliteit en het thermisch comfort in schoolgebouwen verbeterd. Daarnaast wordt geïnvesteerd in drie experimenten ter verbetering van de luchtkwaliteit op bestaande scholen.

Structurele aanpak
Het budget frisse scholen is een eenmalige impuls. Voor een structurele aanpak van de problemen op scholen zijn (nog) geen middelen beschikbaar. Dit is afhankelijk van de afspraken die hierover op landelijk niveau moeten komen tussen rijksoverheid, gemeenten en schoolbestuurorganisaties. In afwachting van deze afspraken, die eind 2008 worden verwacht, focust Tilburg zich nu vooral op het binnenklimaat van de nieuwbouwprojecten die binnenkort starten. Momenteel loopt er een onderzoek naar het binnenklimaat op bestaande scholen in Tilburg. Naar aanleiding van de resultaten hiervan gaan de gemeente en schoolbesturen te zijner tijd samen beleid ontwikkelen. De afspraken op landelijk niveau spelen hierbij een belangrijke rol. Onderdeel van het beleidsvraagstuk is niet alleen de vraag hoe om te gaan met de situatie op bestaande scholen, maar ook met de financiering van nieuwbouwscholen in de toekomst.