Oranjewoud


Oranjewoud draagt bij aan Gegevenswoordenboek Riolering

Oranjewoud heeft samen met DHV een concept Gegevenswoordenboek Riolering opgesteld in opdracht van Stichting RIONED. Het digitale woordenboek is bedoeld voor een uniforme uitwisseling en hergebruik van informatie.

De uitwisseling van rioleringsgegevens binnen de vakgebieden openbare ruimte en water werkt alleen optimaal als alle partijen volgens dezelfde systematiek werken. Tot nu toe was dat niet het geval. Het nieuwe Gegevenswoordenboek Riolering (GWBR) zorgt voor een eenvoudige digitale uitwisseling tussen verschillende softwareapplicaties; zónder verlies van informatie.

Het woordenboek maakt deel uit van de gww-kennisbank Cheobs, die onder meer door CROW (nationaal kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte) wordt ontwikkelt. De objectdefinities, kenmerken en onderlinge relaties van alle disciplines in de openbare ruimte worden hierin verzameld, zoals van `wegen', `kunstwerken' of `groen'.

Het GWBR is het eerste onderdeel dat in concept gereed is. Het woordenboek bevat onder meer rioolgegevens over inspectie, revisie en hydraulica. Het definitieve GWBR is eind 2008 beschikbaar.

Kijk voor meer informatie op www.riool.net of neem contact op met Finy Teitsma, (0513) 63 46 92 of finy.teitsma@oranjewoud.nl.