Gemeente Alkmaar


Tips om meeuwenoverlast te beperken

De meeuwenoverlast is sinds begin jaren negentig explosief toegenomen in de stad. Hoewel meeuwen net als andere vogels natuurlijk van harte welkom zijn in Alkmaar, neemt de hinder die bewoners van ze ondervinden zienderogen toe. Wat u misschien niet weet, is dat u zelf via een aantal simpele maatregelen de overlast kunt beperken.

meeuwen

Rode lijn

Alkmaar is een vogelvriendelijke stad en dat willen wij graag zo houden. Helaas krijgt de gemeente steeds meer meldingen van meeuwenoverlast. Kwamen de klachten eerst vooral van ondernemers op bedrijventerreinen, nu krijgen wij ook steeds meer meldingen van winkeliers en bewoners uit de binnenstad. Mensen irriteren zich aan het gekrijs en zijn slachtoffer van schijnaanvallen van de vogels. Dit laatste zal de komende tijd alleen maar toenemen, omdat meeuwen door het warme weer nu al aan het broeden zijn.

In de folder `Meeuwen in Alkmaar' staan goede tips om de overlast te beperken. Er staat onder meer in dat het beter is meeuwen niet te voeren; daar raken ze aan gewend. Ook vindt u in de brochure handige tips voor het ontoegankelijk maken van uw dak voor meeuwen, zodat zij hier niet hun nest kunnen bouwen.

Om de meeuwenoverlast effectiever te bestrijden, willen wij ten slotte graag meer inzicht krijgen in de verblijfsplaatsen van de meeuwen. Hiervoor hebben wij registratieformulieren gemaakt. Vul ze in en stuur ze naar ons toe op het adres dat op het formulier staat. Gezamenlijk kunnen we de meeuwenoverlast beperken en de stad vogelvriendelijk houden.


1 april 2008