CDA

Biskop: Aantal vroegtijdige schoolverlaters moet teruggedrongen worden

De vaste Kamercommissie voor onderwijs voerde afgelopen week overleg over de vroegtijdige schoolverlaters. Namens de CDA-fractie sprak Jack Biskop zijn zorgen hierover uit.

âOp dit moment kent Nederland een groot aantal voortijdig schoolverlaters. Het grootste probleem is dat ze zonder startkwalificatie de arbeidsmarkt op gaan. Daarom moet dit aantal flink worden teruggebrachtâ. De regering is hiervoor met plannen gekomen. De leerplichtige leeftijd van 16 wordt verhoogd naar 18. Het accent komt te liggen op het verkrijgen van een startkwalificatie. Biskop hierover: âIk ben blij met de nieuwe leerplichtwet. Voor leerlingen die niet aan de startkwalificatie kunnen voldoen (minimaal mbo niveau 2) kan een certificaat, bijvoorbeeld een schoonmaak- of heftruckcertificaat ook een oplossing bieden. Want juist de schoolverlaters zonder kwalificatie hebben het veel moeilijker om een baan te vinden, dan mensen met kwalificatieâ.

Biskop ziet mogelijkheden voor het terugdringen van schoolverzuim. âDe regelgeving hierover is momenteel verspreid over 7 wettelijke regelingen. Ik heb de staatssecretaris gevraagd om de leerplichtwet te herzien en ben dan ook blij met haar toezegging hiervoorâ. Het CDA ziet echter geen brood in de plannen van de PvdA om compleet nieuwe wetgeving hierover in te voeren. De CDAâer hierover: âIn goed overleg met alle betrokkenen moet er een samenhangende uitvoering van de bestaande wetgeving komen. Daarom zeggen wij: laten we eerst kijken hoe de huidige regelingen toegepast worden voordat we overgaan op zulke rigide maatregelingenâ. Biskop pleitte tevens voor een meer regionale aanpak van de nieuwe leerplichtwet: âEen aantal gemeenten werkt in regionaal verband samen. Dat werpt zijn vruchten af want in die gebieden is een sterkere afname van de vroegtijdige schoolverlaters waarneembaar. Dit kan als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland.'

---