Gemeente Soest

Zakkenrollerij lijkt toe te nemen

Datum: 01/04/2008

Het behendig stelen uit de zakken of tassen van anderen, in het dagelijkse taalgebruik ook wel zakkenrollen genoemd, is een vorm van diefstal die ook in het district Eemland Noord voorkomt. Deze vorm van jezelf verrijken ten koste van anderen is geen nieuwe ontwikkeling. Wel lijkt het er op dat het aantal gevallen van zakkenrollen, voornamelijk in Soest en Baarn, toeneemt.

Uit gegevens van de politie Eemland Noord blijkt dat er sinds 13 maart negen aangiften van zakkenrollerij zijn binnengekomen. In de meeste gevallen werden deze feiten gepleegd in de winkelstraten zoals de Laanstraat en de Brink in Baarn, de Van Weedestraat en de Zuidpromenade in Soest, waarbij met name de supermarkten zich mochten "verheugen" over de aanwezigheid van zakkenrollers in de winkel. In vrijwel alle gevallen kwamen de slachtoffers er pas later achter dat hun portemonnee uit de tas was ontvreemd.

Wat kunt u doen tegen zakkenrollers

Om je als burger te wapenen tegen een zakkenroller zijn er een aantal handige tips en trucs:

* Een zakkenroller heeft voorkeur voor drukke plaatsen. Er bevinden zich daar namelijk veel potentiële slachtoffers en men kan snel in de anonimiteit verdwijnen. Hierbij valt te denken aan drukke winkelstraten, markten, in het openbaar vervoer, horecagelegenheden of winkels, warenhuizen of supermarkten.
* Zakkenrollers werken alleen maar soms ook in een groepje. De werkwijze is vaak hetzelfde. Men leidt het slachtoffer af (door tegen hem aan te stoten, een verzoek om geld te wisselen of een "ongelukje" te veroorzaken) of maakt misbruik van het moment dat het slachtoffer door een andere omstandigheid is afgeleid (bijvoorbeeld tijdens het zoeken naar de artikelen in het winkelschap, tijdens een gesprek met anderen etc.)
* Draag een handtas of schoudertas nooit op de rug! Zorg dat de tas gesloten is en de sluiting aan de binnenzijde zit (tegen uw lichaam aan) of (nog beter) draag de tas onder uw jas. Bewaak uw tas ook als u deze plaatst in een winkelkarretje of fietsmand/tas.
* Steek een portemonnee nooit in de achterste broekzak of jaszakken langs de buitenzijde. De veiligste manier is de portemonnee in de binnenzak te vervoeren.

* Neem niet teveel geld mee in de portemonnee en laat omstanders niet in uw portemonnee kijken en wees alert bij betaalautomaten of kaartjesautomaten. Sommige gauwdieven proberen bij dergelijke transacties achter uw pincode te komen en daarna uw portemonnee te ontvreemden.

* Indien u slachtoffer bent geworden van zakkenrollerij direct de politie informeren en uw betaalpas/creditkaart blokkeren. Daarnaast altijd aangifte doen zodat de politie verdachten kan vervolgen en kan registeren waar dergelijke delicten zich voordoen.

Indien u een verdachte situatie ziet of getuige bent van zakkenrollen direct het alarmnummer 112 bellen en informatie verstrekken over looprichting en signalement.

.